Fujifilm X-A2

Ta ikke feil av dette kameraets elegante retrolook. Under panseret finner man masse ny teknologi, og det har en skjerm som sikrer suverene selfies. Fujifilm X-A2 begeistrer oss.

#Kamera #Fujifilm
8.8

Den stilfulle X-A-serien er de billigste systemkameraene fra Fujifilm. Det nye X-A2 har en nydesignet fleksibel lcd-skjerm som kan vippes 175 grader opp og 90 grader ned, noe som sikrer optimale betingelser hvis man er av typen som surfer ivrig med på selfiebølgen. Til portretter kan man dra nytte av autofokusens ansikts- og øyegjenkjennelse, da man med den er helt sikker på at det stilles skarpt midt i ansiktet. Det fungerer glimrende, men dessverre er skjermen for mørk i solskinn, så man hverken kan bedømme farger eller eksponering korrekt. Heldigvis treffer X-A2 blink når det gjelder eksponeringen, og bildekvaliteten er i det hele tatt kameraets største trumfkort. Fargene er naturlige og har en god metning, kontrasten er god, mens både skarphet og detaljgjengivelse er glimrende. Samarbeidet mellom systemkameraets APS-C-sensor på 16,0 megapiksler og det nye kitobjektivet 16-50mm 3.5-5.6 OIS II, som følger med i prisen, er forbilledlig, så derfor er bildekvaliteten med X-A2 bedre enn hva man ser hos f.eks. Samsung og Sony. Vi elsker også den innebygde pop opp-blitsen, som er spesielt velegnet til portrettbilder hvis man vil skape et flott, bløtt utfyllingslys.
X-A2 har innebygd wi-fi, som man kan bruke til å koble kameraet til en smarttelefon. Via en app kan man overføre bilder til telefonen, på samme måte som man kan få gps-informasjonene skrevet inn i bildene med telefonen som kilde. Det er dessverre ikke mulig å bruke telefonen som fjernutløser, slik man kan hos andre kameraer.

Bildestøy er flott under kontroll, og det er først fra ISO 6400 at støyreduksjonen dukker opp og gjør bildene en tanke uskarpe. I prinsippet kan man allikevel fint fotografere med de maksimale ISO 25 600 og fortsatt få med brukbare bilder hjem.
Selv om X-A2 har innebygd blitssko, kan man dessverre ikke montere en ekstern søker på kameraet, noe som ellers ville ha vært kjekt, da Fujifilm er blant de beste i klassen når det gjelder elektroniske søkere.
Videoopptak skjer i Full HD med 30 bilder i sekundet. Lyden er i stereo, og man kan bruke autofokusen under opptak. Generelt klarer autofokusen seg greit også til stillbilder, så man kan også ta fine actionbilder med X-A2, som kan ta 5,6 bilder per sekund. Sammen med kameraet følger det med en motlysblender, som dessverre sitter et hakk for løst, slik at man altfor lett kan komme til å vri på den, så den kan ses øverst i bildehjørnene. Det er irriterende.

Konklusjon

Flotte varme farger, en glimrende detaljgjengivelse, og et kitobjektiv som tegner skarpt fra bildekant til bildekant, begeistrer oss.
Vi savner en elektronisk søker, for selv om lcd-skjermen er fleksibel, har den problemer med å vise detaljer og riktig eksponering i skarpt solskinn.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5,6
Maks ISO
25600