Fujifilm X-M1

Fujifilms systemkameraer har markert seg kraftig siden lanseringen i 2012, og systemet omfatter nå hele ti objektiver og tre eksterne blitser.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
8.6

Fujifilms systemkameraer har markert seg kraftig siden lanseringen i 2012, og systemet omfatter nå hele ti objektiver og tre eksterne blitser. Alle objektivene vi har prøvd fra systemet har vært av meget god kvalitet. X-M1 er systemets mellomklassemodell, som ikke har søker, men til gjengjeld den gode X-Trans-sensoren fra toppmodellene. Bildebrikken har ikke anti-alias-filter, men vi registrerte ikke sjenerende moiré på bildene. Det er til gjengjeld tydelig på video. Både kameraet, og ikke minst objektivet, er utført i en svært lekker kvalitet. X-M1 er enkelt å stille inn, takket være direkte knapper til alle vesentlige funksjoner. Kameraet har to lettbetjente innstillingshjul under høyre tommelfinger. På det ene justeres blender/lukkertid i forhold til hverandre, og det andre styrer eksponeringskompensasjonen. Dessuten er det en fordel at kitobjektivet når ut på det som tilsvarer 24 mm vidvinkel. Kameraet er godt bygd med nydelige materialer i kunststoff, men imidlertid ikke metall. Ergonomien er fornuftig med små håndgrep foran og bak på kameraet, og det er innebygd blits. Skjermen på 3,0 tommer kan vippes fra loddrett opp til loddrett ned, og den kan være vanskelig å avlese i solskinn, men det er et generelt problem. Menysystemet er tydelig, selv om det kan virke litt overveldende, og det gir fine muligheter for å justere f.eks. skarphet, kontrast og farger på jpeg.

Lavest støy

Kitoptikken er fin og skarp, og vel så viktig briljerer X-M1 ved å ha noen meget finkornete bilder. Når karakteren for bildekvalitet ikke ligger helt på topp, skyldes det at detaljgjengivelsen er bedre fra andre kameraer som har høyere oppløsning. Fargegjengivelsen er nøytral, men kan virke kald i direkte sammenligning med konkurrentene. Hvitbalansen kan imidlertid lett brukertilpasses, og den farge-mettede Velvia-innstillingen er flott til landskapsbilder, men er imidlertid for kraftig til f.eks. hudtoner. Det må jobbes med eksponeringskompensasjonen på motiver med høy kontrast, før de sitter som de skal. Videoens bildekvalitet imponerte oss ikke, og da mikrofonen til og med er vindfølsom og ikke kan suppleres med en ekstern, er X-M1 ikke spesielt velegnet til seriøse videoopptak. Vi fant kameraet med kitoptikken XC 16-50mm til 5995 kroner.

Conclusion

X-M1 står sterkt blant de små systemkameraene med finkornete bilder, men det er hard konkurranse fra speilreflekser i samme prisklasse.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,6
Maks ISO
25.600