Fujifilm X-T1

Fujifilm X-T1 er et godt alternativ til full-frame med nesten like høy bildekvalitet, rask autofokus og en søker som faktisk er en grad bedre.

#Kamera #Fujifilm
9.0

X-T1 ligner et klassisk analogt speilrefleks, men det er et avansert systemkamera med APS-C-sensor og en flott elektronisk søker, som er på størrelse med søkeren i et full-frame-speilrefleks. Den elektroniske søkeren, som har en oppløsning på 2,4 millioner punkter, gir tilgang til et par nyttige funksjoner som speilreflekskameraer ikke har. Det er f.eks. autofokus med ansiktsgjenkjenning og mulighet til å se fargegjengivelse og -metning allerede før selve fotograferingen skjer. Under dårlige lysforhold er den elektroniske søkeren lysere enn optiske søkere og dermed enklere å bruke. Like viktig er det at autofokusen er i klasse med speilrefleksene. Med en brennvidde på 300 mm og åtte bilder i sekundet fikk vi alle bilder av en bil, som kjørte mot oss i 70 km/t, skarpe.


Bildekvaliteten ligger imponerende nærme full-frame-speilrefleks hele veien gjennom ISO-skalaen. Eksponeringen er god, og fargegjengivelsen god, selv om den i standardinnstillingen mangler den siste gløden. Kameraet får det optimale ut av de 16,0 megapikslene, godt hjulpet av gode objektiver. Nye brukere av Fujifilm bør være oppmerksomme på at det finnes to objektivserier, den billige XC, og XF, som mekanisk og optisk sett er en klasse bedre. Systemet byr nå på hele 15 forskjellige objektiver.

Krav til fotografen

Kameraet ligger godt i hendene, og det er en fordel at skjermen er fleksibel, og at det er innebygd wi-fi. Kameraet er ikke så brukervennlig som andre i klassen, og krever litt erfaring for å få frem det optimale. Du velger ikke motivprogrammer som på andre kameraer. Blender, lukkertid og ISO kan stilles inn via hvert sitt innstillingshjul, og de kan du justere eller sette på auto. Setter du f.eks. lukkertiden på auto og velger blender, tilsvarer det blenderprioritet. Velger du derimot lukkertid på innstillingshjulet, har du valgt lukkertidsprioritet. Det er enkelt. Brukertilpasning av farge, kontrast og skarphet i menyen er ikke for nybegynnere. Mange vil likevel mene at det er en del av sjarmen, som med kameraets design.
Det er ikke innebygd blits, men en liten ekstern blits med en rekkevidde på åtte meter følger med. Med X-T1 får du en bildekvalitet som er lik full-frame-speilrefleks med et kamera, som bruker mindre plass og veier halvparten.

Konklusjon

Fujifilm X-T1 er et godt alternativ til full-frame med nesten like høy bildekvalitet, rask autofokus og en søker som faktisk er en grad bedre.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Maks ISO
51200