Fujifilm X-T1

Tross retroutseendet er Fujifilm X-T1 et avansert systemkamera med wi-fi, en fin elektronisk søker og en lcd-skjerm som kan vippes fra 45 grader ned til loddrett.

#Kamera #Fujifilm
8.5

Tross retroutseendet er X-T1 et avansert systemkamera med wi-fi, en fin elektronisk søker og en lcd-skjerm som kan vippes fra 45 grader ned til loddrett. Det er nyttig. Søkeren er stor, lys og skarp med en oppløsning på 2,4 mill. punkter. De fleste objektiver med fast brennvidde har dessuten en klassisk blenderring, mens andre har en knapp som gjør det mulig å bruke objektivets fokusring til å velge blender. Kameraet kan dermed stilles inn helt manuelt. Man kan også stille lukkertidshjulet på A og dermed få blenderprioritert program, og stilles blenderringen også på A, så får man fullautomatikk. Det krever litt tilvenning, fordi man noen ganger må stille to hjul i stedet for ett. Det er ikke innebygd blits, men det følger imidlertid med en liten, men svak ekstern blits.

Deilige dyre objektiver

Til gjengjeld imponerer autofokusen. Ved en brennvidde på 300 mm og åtte bilder i sekundet fikk vi alle bilder av en bil som kjørte mot kameraet i 70 km/t skarpe. Det bringer kameraet til speilrefleksnivå, og som systemkamera har X-T1 den ekstra fordelen at det kan stilles inn til ansiktsprioritert autofokus. Bildekvaliteten ligger på linje med et APS-C-speilrefleks hele veien opp gjennom ISO-skalaen. Eksponeringen er sikker og fargegjengivelsen god, selv om den i standard­innstillingen mangler litt glød. Den kan imidlertid justeres helt ned i minste detalj i den omfattende menyen. Som vanlig hos Fujifilm er det faste innstillinger av fargemetning oppkalt etter de gamle Fuji-diasfilmene som f.eks. Velvia, Provia og Astia. Korn er ikke å se opp til ISO 6400 og godt under kontroll ved innstillingen H2, tilsvarende ISO 25 600. H2 kan kjøres helt opp til ISO 51 200, men her går det galt med mye støy som følge. Detaljgjengivelsen er imponerende, tatt i betraktning den beskjedne oppløsningen på 16,0 megapiksler, men det er ikke på nivå med kameraer som har 20,0 megapiksler eller mere. Bildekvaliteten hjelpes på vei av objektiver som enten er gode eller fremragende. Fujifilm kjører med to objektivserier, XC og XF, sistnevnte er mekanisk og som regel også optisk en klasse bedre. Objektivene er flotte, men dyre. Vårt sett med et 18-55 mm F2.8-4.0 koster 14 499 kroner. Settet med det værtettede XF 18-135mm til
15 299 kroner er også et godt kjøp.

Konklusjon

Høy bildekvalitet, god skjerm og søker samt godt utvalg av kvalitetsobjektiver gjør Fujifilm X-T1 til et godt kamera. Minus er beskjedne 16,0 megapiksler.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
8,0