fujiX100F

Fujifilm X100F

På overflaten er nye Fujifilm X100F til forsveksling likt sine tre forgjengere, men ikke la deg lure. På viktige områder er det et klart bedre kamera.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
8.7

Fujifilm X100F er fjerde generasjon og tro mot konseptet som gjorde X100 til en moderne klassiker og for alvor etablerte Fujifilms rykte som en kameraprodusent i toppklassen. Det er et elegant og svært gjennomarbeidet kamera i de beste materialer. Det kommer med et objektiv som tilsvarer 35 mm F2.0, en APS-C-bildebrikke og ikke minst en hybridsøker. Sistnevnte kan vise både et optisk og et elektronisk søkerbilde. Den elektroniske er den praktiske, mens den optiske kompletterer retroauraen til kameraet.
Med 24,0 megapiksler har X100F 50 prosent høyere oppløsning enn forgjengeren. Den nye, fikse og lille styrespaken gjør det enkelt å plassere fokus i ett eller flere av de 325 fokuspunktene som er fordelt over hele bildeflaten. De tre forgjengerne hadde beskjedne 49 fokuspunkter hver. Ellers er det drysset stjernestøv fra storebror X-Pro2 over X100F i form av samme prosessor. Det er også lagt inn ISO-innstilling i lukkertidshjulet, og vi har fått et praktisk innstillingshjul på forsiden av kameraet.
Vi setter også stor pris på at kameraet reagerer svært presist og raskt på
utløserknappen, og at X100F kan ta åtte bilder i sekundet.
Det svært gode objektivet er skarpt over hele bildeflaten, og den høyere oppløsningen gjør detaljgjengivelsen virkelig fin. Bildestøy begynner å trenge seg merkbart på fra ISO 12 800. Ikke minst under gode lysforhold er bildekvaliteten veldig god.
Ergonomien kunne godt ha vært bedre. Det gjelder særlig der høyre hånd griper rundt kameraet. Den manglende bildestabiliseringen og den høye prisen trekker også totalinntrykket noe ned for det som ellers er et fantastisk kamera.

Betjeningen med blenderring rundt objektivet og et klassisk lukkertidshjul oppå kameraet fungerer effektivt og logisk. Begge kan stilles på A, og så stilles kameraet til helautomatisk tilsvarende vanlig P-automatikk. Velger du f.eks. blenderåpning manuelt og lar lukkertiden stå på A, har du blenderprioritert automatikk. Det er dessverre ikke mulig å låse blenderringen og innstillingshjulet på A-innstillingen, så man kan oppleve at særlig blenderringen forskyver seg. Knappene på baksiden av kameraet er blitt flyttet rundt i forhold til tidligere, så nå er alle plassert på høyre side. Dermed kan man betjene dem med én hånd. Tidligere lå avspillingsknappen ute til venstre, og kan være litt vanskelig å lokalisere når man sitter i mørket og fotograferer sport eller sceneshow.
Batterikapasiteten er oppgitt til 390 etter CIPA-standarden, og det rimer fint med våre erfaringer. Man kan uten problemer fotografere en hel dag på én lading. Bruker du X100F som backup for et Fujifilmkamera med byttbart objektiv, er det en fin nyhet at X100F nå bruker samme batteri av typen NP-W126 og lader som de andre X-modellene – helt fra X-A10 til X-Pro2. Den innebygde blitsen i X100F lyser ut bildeflaten jevnt og strekker seg 4,6 meter. Det kan fort se ut som et skritt tilbake sammenlignet med forgjengerne. Men det er den samme blitsen. Rekkevidden måles bare ved ISO 100 i stedet for, som tidligere, på ISO 1600. At den innebygde blitsen nå kan styre en ekstern trådløs blits er en fin nyhet.
X100F kan filme også. Som sine to seneste forgjengere kan det filme i Full HD, og kameraet har en inngang for ekstern mikrofon. X100F erstatter den forrige modellen X100T, som utgår når det siste kameraet er solgt.

Conclusion

X100F reagerer svært presist, og autofokus er enkel å kontrollere. Det er en fornøyelse å jobbe med kameraet, og bildekvaliteten er på topp.
Bildestabilisering ville ha gjort det lettere å ta skarpe bilder i begrenset lys. Prisen er nok i overkant høy for mange.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
51200