Fujifilm X30

Fujifilm har nå erstattet den optiske søkeren fra X20 med en glimrende elektronisk. Skjermen er større og er nå fleksibel, men sensorens oppløsning har holdt seg på små 12,0 megapiksler.

#Kamera #Fujifilm
8.0

Vi hadde forventet at Fujifilm ville skru opp på oppløsningen på oppfølgeren til X20, men X30 har den samme X-Trans cmos-sensoren på 12,0 megapiksler, og objektivet stammer tilbake fra X10. Til gjengeld er det enklere å bruke kameraet. Den optiske søkeren er erstattet av en glimrende elektronisk, og de 2,4 millionene punkter viser 100 prosent av motivet, mens den gamle optiske søkeren bare viste 85 prosent. Skjermen har vokst fra 2,8 til 3,0 tommer og er nå fleksibel. Både skjerm og søker gjengir lys og farge nøyaktig. Enda en god ting er en ring innerst på objektivet. Den kan brukes til å endre lukkertid og blender, men med et klikk på en knapp på forsiden, kan den programmeres til å styre f.eks. ISO, hvitbalanse eller fargegjengivelse.

For viderekommende

Sammen med Q-tasten, som gir tilgang til de viktigste funksjonene, er den nye knappen med på å kompensere for et litt tungt menysystem. Oppå kameraet sitter det et hjul med en velfungerende eksponeringskompensasjon. En fin detalj som er beholdt fra forgjengeren, er zoomringen på objektivet, samt at kameraet slås på ved å vri zoomringen fra Off til 28 mm.

Bildekvalitetens akilleshæl er oppløsningen på bare 12,0 megapiksler. Fujifilm mener selv at deres sensorteknologi skal kompensere for det, men Photoshop forteller en annen historie når man zoomer inn på detaljene. Eksponeringen er utmerket, men det må arbeides med tingene, og det gjelder i enda større grad
fargegjengivelsen, som er et rent koldtbord, både når det gjelder fargetone og metning.

Objektivet er av svært høy kvalitet, og lysstyrken på F2.0, glidende til F2.8, gjør X30 velegnet til diskret fotografering i det tilstedeværende lyset. Det er også en fordel at kameraet, kontra X100-serien, overhodet har zoom. Når det er sagt, bør man holde seg unna den høyeste ISO-verdien på 12 800. Fra ISO 6400 og nedover er kameraet absolutt velfungerende.

Konklusjon

Vi liker Fujifilm X30, fordi det er raskt og nøyaktig å arbeide med, og fordi det leverer en svært god bildekvalitet, som bare er begrenset av den beskjedne oppløsningen. Objektivet leverer svært god skarphet i hele bildeflaten. Det er et glimrende kamera hvis man liker retro, men prisen har økt med nesten 25 prosent i forhold til forgjengeren.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
12,0
Brennviddeforl./optisk zoom
4x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Maks ISO
12.800