Fujifilm X70

Selv om X70 er et lite lommekamera, er bildekvali­teten fremragende og objektivet knivskarpt. Til gjengjeld får det kamp til mållinjen på vekt og pris.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
8.5

Fujifilm X70 er et kompaktkamera med stor APS-C-sensor og med et objektiv med fast brennvidde. Når man får opp bilder på skjermen, vil man se at kameraet får en imponerende bildekvalitet ut av sine 16,3 megapiksler. Det er det to grunner til. For det første er sensoren og bildeprosessoren identiske med det som sitter i det legendariske og dobbelt så dyre X-T1. For det andre støttes elektronikken av et knivskarpt objektiv med fast brennvidde på 18,5 mm og en blender på F2.8, som omregnet tilsvarer en vidvinkel på 28 mm. Autofokusen er rask, og det er forholdsvis enkelt å bytte fokuspunkt med piltastene eller på den berøringsfølsomme skjermen. Hvis du vil fokusere manuelt, så kan det gjøres på objektivets smale fokusring. Alt i alt er eksponering, skarphet og fargegjengivelse glimrende, og ISO håndteres flott opp til 6400. Men når man zoomer inn på bildene i bildebehandlingen, vil man se at sensoren har en begrensning i sitt
forhold til det skarpe objektivet, og at detaljgjengivelsen derfor ikke er
helt på topp. Imidlertid tåler oppløsningen fint en A3-utskrift.
Finishen er i lekker enten svart eller sølv metall, mens ergonomien bare er gjennomsnittlig, selv om kameraet er større og tyngre enn sine nærmeste konkurrenter. F.eks. er Ricoh GR II en cm mindre i hver retning og veier nesten bare halvparten. Sony RX100 III og IV er også mindre og lettere, men har likevel både elektronisk søker og et Zeiss-objektiv på 24-70 mm med bedre lysstyrke. X70 leverer til sitt forsvar marginalt bedre skarphet, men det faste og ikke spesielt lyssterke objektivet gir ikke samme fleksibilitet, og det har til og med et løst objektivdeksel.

Bortsett fra den berøringsfølsomme skjermen betjenes X70 nesten helt som de øvrige X-serie-kameraene med det samme menysystemet. i motsetning til konkurrentene er det ikke et hjul for å velge eksponeringsmetode, men derimot en klassisk blenderring og lukkertidshjul med mulighet for stille inn på A. Velger du f.eks. en lukkertid og setter objektivet på A, har du lukkertidsautomatikk og omvendt. Settes begge på A, har du P-automatikk. Vi skulle gjerne sett låser på A-innstillingene. Når kameraet var med i lommen, skjedde det et par ganger at det hoppet ut av A-innstillingene.

Det er langt på vei mulig å programmere kameraets knapper til forskjellige funksjoner. Heldigvis, for vi vil heller kunne velge ISO og hvitbalanse direkte enn f.eks. lagrinsenhet eller lysmålermønster. vil man kjøre på full autopilot, har x70 en liten arm som kan sette kameraet på helautomatikk. Vi skulle gjerne sett at det framgikk tydeligere av kameraskjermen, hvilken automatik det er stilt inn på. Velger du f.eks. helautomatikk, står det riktig nok Auto på skjermen, men det fyller bare 2 x 1 mm.

Den lille videoutløserknappen bak hjulet for eksponeringskompensasjon er nærmest umulig å komme til. Men de færreste kjøper nok også Fujifilm X-kameraer for å ta Full HD, som er den høyeste tilgjengelige videooppløsningen.

X70 er den nye lillebroren til X100-kameraene, som har vært i en klasse for seg selv siden introduksjonen i 2013. X70 og X100T er stort sett like gode når det kommer til bildekvalitet. Storebror har til gjengjeld en fast 35 mm F2.0, også har det ikke minst den unike, kombinerte optiske og elektroniske søkeren, som bare Fujifilm kan by på. Til gjengjeld er det også 4000 kroner dyrere og merkbart større og tyngre. De to APS-C kameraene må ikke sammenlignes med det billigere X30, som har en sensor på bare 7 x 8 mm.

Det følger ikke med noen ekstern batterilader med kameraet, men en usb-kabel for oppladning. en klassisk ekstern batterilader, BC-65N, fås kjøpt som tilbehør, det samme med optisk søker, motlysblender og annet ekstrautstyr. Kameraet har wi-fi og kan fjernstyres fra en smarttelefon med Fujifilms Cam Remote app.

Conclusion

Bildekvaliteten fra APS-C sensoren er alt i alt glimrende, og det er ikke minst takket være det gode objektivet.
Pris, størrelse, vekt, detaljgjengivelse og manglende elektronisk søker stiller X70 svakt i forhold til de sterkeste konkurrentene.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
51.200