Fujifilm XQ1

XQ1 er det hittil minste kameraet i Fujifilms triumferende X-serie. Kameraet reagerer usedvanlig raskt og fotograferer 12 bilder i sekundet. Om den lille sensoren skaper problemer kan du lese her.

#Kamera #Fujifilm
8.5

Det gir god mening når Fujifilm lanserer et ultrakompakt kamera i sin solide X-serie. XQ1 veier bare 206 gram, og det selv om kameraet har en innebygd 4x optisk zoom som dekker området 25-100 mm.
Kameraet jobber lynraskt, noe som betyr at autofokusen reagerer umiddelbart og nøyaktig i dagslys. Man kan fotografere 12,0 bilder i sekundet med ni jpeg-bilder etter hverandre. Dersom en ikke velger seriebilder er det fortsatt bare 0,3 sekunders ventetid mellom to bilder. Vi er også svært fornøyd med at modellen fotograferer i raw, som med den innebygde raw-konverteringen betyr at bilder kan forlate kameraet i ferdigbehandlet tilstand.

Utmerket kontrollring

Rundt objektivet sitter det en utmerket kontrollring, som med fordel kan stilles til f.eks. blender, lukkertid, hvitbalanse, ISO eller eksponeringskompensasjon. Lcd-skjermen på XQ1 har en god oppløsning på 920 000 punkter, men den er hverken berøringsfølsom eller fleksibel. Videoopptak kan gjøres i Full HD med 60 bilder per sekund, og bildekvaliteten er flott. Kameraet har en innebygd blits, som dessverre ikke slår seg opp automatisk når man velger autoprogrammet. Blitsen er fin å bruke som utfyllingsblits i dagslys dersom man vil lysne opp litt på de tunge skyggene.

Den største styrken er den store blenderen på F1.8 som gjør at en kan ta bilder med en fin, uskarp bakgrunn selv når en velger vidvinkelinnstillinger på mellom 25 og 35 mm. Bildekvaliteten er god ved lavere ISO-verdier mellom ISO 100 og ISO 800, det er god fargemetning mens kontrasten er velbalansert.
Ved største blender er det en smule uskarphet i bildehjørnene, men ikke mye. Den største svakheten er kameraets lille bildesensor, som måler 8,8 x 6,6 mm, noe som betyr at detaljgraden er svak, akkurat som at bildestøyen blir stor fra ISO 1600.

Konklusjon

XQ1 er et lite, stilfullt kompaktkamera, som byr på en rask autofokus og en stor lysstyrke takket være en maksimal blender F1.8. Kameraet er brukervennlig og har raw og wi-fi, men en må klare seg uten gps og søker. Til og med ved ISO 800 er det god fargemetning og høy kontrast. Den lille sensoren betyr likevel at både støy og detaljer skuffer fra ISO 1600.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
12,0
Brennviddeforl./optisk zoom
4x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Maks ISO
12.800