Fujifilm XQ2

Fujifilms X-serie inneholder både system- og kompakt­kameraer. XQ2 er den minste modellen til den minimalistiske entusiasten. Den er ikke nyskapende.

av Utstyrsguiden #Kamera #Fujifilm
8.0

Fujifilm XQ2 er et mer avansert kamera enn det ser ut til.
Med en størrelse på bare 10,0 x 5,9 x 3,3 cm og en vekt på 206 gram vil det være et godt supplement til et tungt og stort speilreflekskamera. Til og med sensoren er litt større enn i mange andre kompaktkameraer. Da vi testet kameraet sjekket vi også hvordan det klarer seg mot en av markedets beste smart­telefoner, nemlig iPhone 6, som mange bruker som sekundært kamera.
Detaljgjengivelsen er noe av det samme, mens Fujifilm er langt bedre til å treffe fargene nøyaktig. En ekstra finesse ved XQ2 er at det kan ta bilder i raw. Det gjør det mulig å justere farger, skarphet og eksponering slik at bildene blir noen hakk bedre.
For en fotoentusiast er kameraet likevel langt mer tilfredsstillende å bruke enn en smarttelefon. Kameraet har 4x zoom som dekker området 25-100 mm.
Det er et programhjul øverst på kameraet og en innstillingsring rundt objektivet som kan programmeres til en rekke forskjellige funksjoner. Bak på kameraet kan du stille inn blits og makro. Det uvanlige her er at dersom du trykker på en funksjonsknapp, skifter samtlige knapper funksjon til den fotografen vil ha, nemlig ISO, hvitbalanse, fokus og forhåndsvisning av bildene. Det er smart. Det er en stor fordel at objektivets lysstyrke er F1.8 på 25 mm, men den faller raskt og på lengste brennvidde er største blender til rådighet beskjedne F4.9. I forhold til forgjengeren Fujifilm XQ1 er forskjellene likevel primært kosmetiske, noe som er litt skuffende.

Oppløsningen er i utgangspunktet liten med sine 12 megapiksler. Detaljgjengivelsen er gjennomsnittlig selv i den fineste JPG-innstillingen. Derfor går det helt galt om en tester med den 4x digitale zoomen. XQ2 er en videreutvikling av XQ1 fra 2013, så la oss se på forskjellene. Kameraets oppbygning og ergonomi er uendret. Det samme gjelder lcd-skjermens størrelse og oppløsning, bildesensor og bildeprosessor. Når det gjelder objektivet kaller Fujifilm det for nyutviklet, men spesifikasjonene er fullstendig identiske. Det eneste nye er at kameraet nå fås i tre fargekombinasjoner; svart, sølv/svart og sølv/hvit, samt at fargegjengivelsen kan avstemmes etter Fujifilms diasfilmer. Dessuten burde autofokusen være forbedret, ikke minst på kontinuerlig og kjøring av fasedeteksjon i godt lys samt kontrastbasert i svakt lys. Autofokusen er absolutt velfungerende i praksis, men det er vanskelig å måle forskjellen. For å si det pent er det ingen grunn til å oppgradere til XQ2 dersom du allerede går rundt med et XQ1.

Conclusion

XQ2 bygger broer. Det er mye mindre og lettere enn speilrefleks og systemkameraer, og det tar også bedre bilder enn mobilen.
Fujifilm XQ2 er identisk med XQ1. Fujifilm henger litt etter med bildekvalitet og her burde XQ2 ha vært mer utviklet.

Spesifikasjoner

Merke
Fujifilm
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
4,0
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Maks ISO
12.800