Hasselblad X1D-50C

Det er et spennende at kameragiganten Hasselblad lanserer en helt ny serie med ­systemkameraer i mellomformat. Men kan det være litt prematurt?

av Utstyrsguiden #Kamera #Hasselblad
8.6

Hasselblad X1D-50C oser av kvalitet. «Handmade in Sweden» står det inngravert i det lekre, matte metallet, og kameraet ligger fint mellom hendene, uansett hvilket av de inntil videre fire XCD-objektivene du velger. Med en brennviddeforlengelse på 0,79x tilsvarer de 24 mm, 35 mm, 71 mm og 95 mm, og flere objektiver kommer. De har sentrallukker, og dermed har du blitssynkronisering helt ned til 1/2000 sekund. Objektivene er av fin mekanisk og optisk kvalitet, men bokehen, altså bakgrunnssløringen, er litt kantete.
Ikoner og tekst blir tydelige på den faste, berøringsfølsomme skjermen på 3,0 tommer, og du venner deg garantert til den noe uvante bruken av de 11 knappene og to innstillingshjulene foran og bak. Med et trykk kan du senke innstillingshjulet for automatikk på oversiden ned i kameraet slik at du ikke endrer innstillinger ved et uhell. Det er praktisk, men til gjengjeld er det ikke greit at kameraet bruker 7,5 sekunder på å starte opp. Søkeren er stor og god, og både den og skjermen viser bildene akkurat slik de blir.
Ganske spesielt er det at kameraet primært er beregnet for råformat. Hver raw-fil fyller 105 MB. Du kan knipse i raw eller raw + jpeg, men ikke bare i jpeg. Jpeg-oppløsningen er fast på 12,8 megapiksler, og Hasselblad advarer om at jpeg reduserer kamerahastigheten. Jpeg-bilder er finkornede til og med ISO 6400. Fargene står godt, men du må holde eksponeringen i ørene. Derfor er det irriterende at eksponeringskompensasjonen hopper tilbake til 0 etter hvert bilde. Vi satt igjen med et inntrykk av at X1D er kommet litt tidlig. En stor internprogramoppgradering er annonsert, og den strammer forhåpentligvis opp reaksjonstider, batteriholdbarhet og andre barnesykdommer. Noe av det fine med X1D er at det på den ene siden er mindre enn et dslr-kamera i fullformat, og på den andre siden har det en mellomformatbildebrikke på 33x44mm. Det er lett å ta det med seg, og du kan alltids også bruke det uten stativ. Jo, rawfiler på 105 megabyte gjør et solid innhogg på minnekortet, men til gjengjeld er det også plass til to SD-kort i kameraet. Du kan filme i full HD, og kameraet har GPS. Den største utfordringen for Hasselblad er at Fujifilm GFX er et mer allsidig kamera med like god bildekvalitet, til en markant lavere pris på huset. Objektivene koster stort sett det samme. De klassiske, analoge Hasselbladene var også langt dyrere enn sine japanske konkurrenter, men likevel det foretrukne profesjonelle kameraet for studiofotografer, landskapsfotografer, arkitekturfotografer, portrettfotografer, og for den saks skyld også fotoentusiaster, som tok unna halvparten av produksjonen gjennom et halvt århundre. Med sin herlige bildekvalitet og en solid interprogramforbedring har Hasselblad X1D gode odds for å føre den arven videre.

Conclusion

De 105 MB store raw-filene rommer et hav av detaljer og et enormt
dynamisk omfang, og X1D er lekkert som alt annet fra Hasselblad.
Vår X1D hadde en del svakheter, blant annet reaksjonstider, som en
annonsert stor internprogramoppgradering forhåpentligvis løser.

Spesifikasjoner

Merke
Hasselblad
Megapiksler
51,3
Brennviddeforl./optisk zoom
0,79
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
2,3
Maks ISO
25600