Leica CL

Leica CL er et kompakt systemkamera med innebygd søker og utbyttbart objektiv. Retrokameraet byr på gode nye funksjoner, men rettferdiggjør det den høye prisen?

av Utstyrsguiden #Kamera #Leica
8.4

Leica CL ble opprinnelig introdusert i 1973 som det minste analoge kameraet som var kompatibelt med objektivene i den legendariske M-serien med målesøkerkameraer. Nye Leica CL er selvfølgelig digitalt. Det har en APS-C-brikke på 24,1 megapiksler som deler objektiver med Leicas TL-kameraer. Nye CL er mer klassisk Leica enn TL-modellene, og ikke minst har det innebygd elektronisk søker, noe som er tilbehør på TL.
Kameraets ytre er mer elegant enn ergonomisk korrekt. Det er ikke mye å holde i med høyre hånd, og kamerahuset er glatt. Når man blir kjent med knappene, er de fire knappene på baksiden og to hjulene på toppen greie for grunnleggende innstillinger. Generelt er kameramenyen ganske enkel, og Leica har fortsatt ikke oversatt den til norsk. Skjermen på 3,0 tommer er ikke fleksibel, og den har en svært primitiv berøringsstyring, men den gjengir lys og farger korrekt. Den er uegnet for live-view-søker, for det ligger en bjelke med eksponeringsdata oppe og nede, og de sjenerer når du komponerer. Oppå kameraet er det et lite infopanel på 8 x 15 mm. Der kan man kan se blender og lukkertid. Søkeren er stor, skarp, kontrastrik og fargekorrekt, så den er uvurderlig. Leica CL har verken integrert blits, bildestabilisering eller sensorrens.
Eksponeringen og fargegjengivelsen er svært god. I svakt lys aner vi støy fra ISO 6400. De reduserer bildekvaliteten gradvis fra ISO 12 500 og opp til maksimale ISO 50 000. Objektivene er fremragende. I sett med Vario-Elmar-T 18–56 mm F3.5–5.6 ASPH koster CL 38 694 kroner. Sony Alpha6500 med et tilsvarende ZEISS-objektiv er bedre på flere punkter, og da er prisen bare 22 988 kroner.

Konklusjon

Søkeren er virkelig god, og sammen med den nydelige eksponeringen og den fine optiske kvaliteten er det en fornøyelse å bruke Leica CL.
Skjermen på 3,0 tommer er uegnet som søker. Den blir maskert med svarte
bjelker øverst og nederst. Prisen er høy for denne klassen.

Spesifikasjoner

Merke
Leica
Megapiksler
24,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
50.000