Leica X2

Man kan trygt kalle Leica X2 for et rendyrket stillbildekamera til feinschmeckere. X2 kan nemlig overhodet ikke ta opp video, og samtidig er kameraet nesten dobbelt så dyrt som testens nest dyreste deltaker fra Fujifilm.

#Kamera #Leica
8.5

Man kan trygt kalle Leica X2 for et rendyrket stillbildekamera til feinschmeckere. X2 kan nemlig overhodet ikke ta opp video, og samtidig er kameraet nesten dobbelt så dyrt som testens nest dyreste deltaker fra Fujifilm. Glemmer man imidlertid disse to faktorene et øyeblikk, så er X2 et lekkert og stilfullt bekjentskap, hvor det vrimler av robuste innstillingshjul og gjennomtenkte snarveisknapper. Menyen er testens mest oversiktlige, og objektivet har en fast brennvidde, som tilsvarer 36 mm. Autofokus
reagerer straks, og de 11 individuelle fokuspunktene er fint fordelt over søkerbildet. Merkelig nok kan man bare fotografere i raw hvis man samtidig knipser i jpeg. Det er irriterende, da Leica nettopp har valgt det utbredte raw-
formatet DNG, som kan leses av de fleste bildebehandlingsprogrammer. Bildesensoren er i APS-C-format, og bildekvaliteten byr på en glimrende skarphet ved alle blendertrinn samt en god kontrast, mens bildedetaljene er et hakk mer ullne enn hos testdeltakerne fra Fujifilm og Sigma ved lav ISO. Hvitbalansen er presis under alle lysforhold, og fargene er klare, mens støy ses tydelig fra ISO 6400. Skjermen har en uforskammet lav oppløsning på bare 230 000 punkter. X2 har ingen søker, men man kan kjøpe en elektronisk søker for 3290 kroner.

Konklusjon

Robust kamera med fin bildekvalitet opp til ISO 6400. Objektivet tegner skarpt, og eksponeringen er presis. Menyen er intuitiv, men prisen er høy.

Spesifikasjoner

Merke
Leica
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1x
LCD-skjerm
2,7
Bilder/sekund
5
Maks ISO
12500