Lytro Illum

Med Lytro Illum kan du glemme alt om tradisjonell fototeknikk. Du kan nemlig legge fokus akkurat hvor du ønsker – når bildet er tatt.

av Utstyrsguiden #Kamera #Lytro
7.5

Dette kameraet kan ta et bilde, og hvis du så etterpå synes at fokus ligger feil, kan du bare peke på det du heller vil ha skarpt, på den berøringsfølsomme skjermen på 4,0 tommer, så flytter skarpheten seg mirakuløst dit, selv om motivet for lengst er borte. Det er intet mindre enn fantastisk. Kameraet har en fast blender på F2.0, og du kan fokusere helt inn til frontlinsen med zoomobjektivet, som dekker 30-250 mm. Du kan ikke gjenskape skarphet overalt, men du kan flytte fokuspunktet innen- for det som ville ha blitt skarpt hvis du hadde kjørt på F16. Omfokuseringen er mulig fordi kameraet ikke bare registrerer lys på sensoren, men også i hvilken vinkel det kommer. Bildene må derfor lagres i et spesielt filformat som heter ifp. For å få jpeg-bilder må du importere bildene i Lytros’ gratis program Desktop, som minner en del om Lightroom. Herfra kan du ikke bare eksportere til jpeg når du har lagt skarpheten nøyaktig der hvor du vil ha den. Underveis kan du også øke dybdeskarpheten ved digitalt å blende ned tilsvarende F16 eller opp til F1.0. Bildene ser klart best ut i originalformatet, som skal nytes på kameraets eller datamaskinens skjerm. Alternativt kan man se dem på en iPad eller iPhone. Det krever bare at man installerer gratisappen Lytro Mobile App. Her kan man se hvor flott fokus kan flyttes. En enkelt ifp-fil sniker seg opp på hele 56 megabyte pluss 54 megabyte nødvendig raw-data per fotografering. Det er tungt. Jpeg-bildene eksporteres derimot til bare 0,2 megabyte, og ser ut deretter, med grov pikselering i overgangene mellom skarpt og uskarpt. Det er klare argumenter både for og i mot teknologien.

Normale fokusfeil kan ikke reddes i bildebehandling, og man kan ikke forvente at Lytro løser problemet i en håndvending. Pikseleringen viser allikevel tydelig at løsningen er programvare-basert, og ikke optisk. Hvis det lykkes Lytro å få kvaliteten opp og filstørrelsene ned, vil vi muligens med tiden få tilbudt teknologien i vanlige kameraer. Akkurat nå har Lytro sin helt store berettigelse på nettet, hvor man kan dele bildene sine som små videofiler der det kan zoomes inn og dybdeskarpheten endres. Det er god underholdning. Skjermen, som brukes som søker, kan vippes, og ergonomien er god. Innstillinger er enkle og intuitive. Det er ingen manual, men engelskspråklige instruksjonsvideoer på www.lytro.com. Tross den unge, uprøvde teknologien opplevde vi både kamera og programvare som uproblematiske. Pris og bildekvalitet henger ikke sammen, men for den velbeslåtte og nysgjerrige entusiast er det en spennende mulighet for å eksperimentere med fremtidens kamera.

Conclusion

Lytro har det hittil beste forslaget til hva vi gjør med fokusfeil. Illum er et teknologisk frontprodukt, men langt fra et brukskamera.
Bildekvaliteten på jpeg-filer ligger klart under det en smarttelefon kan levere, men bildene er da også først og fremst beregnet til web.

Spesifikasjoner

Merke
Lytro
Megapiksler
4,0
Brennviddeforl./optisk zoom
8,3x
LCD-skjerm
4
Bilder/sekund
3,0
Maks ISO
3200