Nikon 1 J5

Med 20 bilder per sekund og en rasende effektiv autofokus er Nikon 1 J5 opplagt når det skal tas action. Med en vri klarer det 60 bilder i sekundet.

#Kamera #Nikon
8.6

Vi holdt utløserknappen nede og lot kameraet ta 20 bilder i sekundet, mens den hybride autofokusen uten problemer stilte skarpt på hvert eneste bilde av en hoppende tiger vi fotofograferte i dyreparken. Det er hele 171 individuelle autofokuspunkter, hvorav 105 er fasedetekterende punkter. Kameraets raskeste lukkertid er 1/16 000 sekund, og skal det virkelig være fart over det hele, så kan man også ta 60 bilder i sekundet, men her vil autofokusen likevel låse seg fast på det første bildet. J5 klarer også video i 4K, men likevel bare med 15 bilder i sekundet, som aktiveres med en tydelig rød videoknapp. Opptak i 4K har en glimrende lyd og et fantastisk bilde. Kameraet kan selvsagt filme i Full HD. Bildesensorener ikke blant de største i systemkamerafeltet, noe som betyr at brennviddeforlengelsen er på hele 2,7x. J5 har samtidig en ganske stor oppløsning på 20,8 megapiksler, så vi fryktet at det enten var massiv bildestøy eller en alt for voldsom støyreduksjon ved høye ISO-verdier. Det siste viste seg å være tilfellet. Støyreduksjonen er fint dosert, så lenge man ikke kommer over ISO 1600, der bildene mister både skarphet og detaljgrad. Fargegjengivelsen heller mot den kjølige siden, mens kontrasten i solskinn er for voldsom. Vi testet kameraet med Nikkor 10-30mm F.3.5-5.6, som klarte seg flott ved de midterste blenderne.

Nikon 1-serie så dagens lys tilbake i 2011, og 1-seriens systemkameraer er langsomt blitt bedre og bedre. J5-s design har blitt mer strømlinjeformet i forhold til forgjengeren J4, og kameraet ligner nå smarte Panasonics GM-serie ganske mye. J5 er proppet med fine spesifikasjoner. Kameraet har en fleksibel og berøringsfølsom skjerm på 3,0 tommer, som er ganske detaljrik. Dessverre finnes det ingen ekstern søker, og man må også unnvære en ekstern blits. Kameraet har innebygd Wi-Fi og støtter trådløs overføring ved hjelp av NFC-funktionen. 1-serien byr i dag på 13 objektiver og en adapter ved navn FT1, som gjør det mulig å bruke alle Nikons objektiver med F-feste.

Konklusjon

20 bilder per sekund og en hybrid autofokus som støtter maksimalt opp. Nikon 1 J5 stiller her de fleste konkurrenter effektivt til veggs.

Kameraet er for smalt, noe som gir et usikkert grep, og vi savner muligheten for å montere en ekstern søker og blits.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
20,8
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
20
Maks ISO
12800