Nikon 1 S1

S1 er testens minste og letteste, da Nikons objektiv i motswtning til Pentax’ kan klappes sammen. Svakheten ved designen er at det lille, glatte kameraet uten håndgrep har tes-tens dårligste ergonomi.

#Kamera #Nikon
8.2

I Nikons serie av systemkameraer har V-serien elektronisk søker, mens J-serien fra begynnelsen var den mindre, lettere og billigere modellen uten søker. S-serien er en ny og mer forenklet versjon av J med en litt lavere oppløsning på både sensor og skjerm. Til gjengjeld er den hele tusen kroner billigere og matcher derfor prismessig erkerivalen Canon.
Nikon valgte å gå ned til en sensorstørrelse på en tomme med sine systemkameraer, noe som tilsvarer de beste kompaktkameraene. Det tar hele 60 bilder i sekundet og har den korteste lukkertiden på bare 1/16 000 sekund.
S1 er ikke kompatibelt med Nikons blitser, men det fås en FT1-adapter til 1795 kroner, som gjør det mulig å bruke speilrefleksobjektiver på kameraet. S1 er testens minste og letteste, da Nikons objektiv i motswtning til Pentax’ kan klappes sammen. Svakheten ved designen er at det lille, glatte kameraet uten håndgrep har tes-tens dårligste ergonomi. Modellen er best egnet til dem som foretrekker å innstille kameraet én gang for alle og kjøre med fast innstilling. Det er veldig få knapper, og menyen er testens mest ulogiske. ISO-innstillingen er for eksempel gjemt bort som et underpunkt til menyen. Et annet minus er at vi savner å kunne ta bilder i raw og jpeg samtidig. Kitoptikken på 11-27.5 mm har ikke bildestabilisering, og vidvinkel tilsvarer beskjedne 30 mm. S1 kan gjøres wi-fi-kompatibel med adapter.

Imponerende bilder

I betraktning av kameraets lille sensor tar det flotte bilder. Jpeg-bilder får temmelig høy fargemetning og ganske mye skarphet. Vi legger også merke til at Nikon har markedets absolutt laveste oppløsning. Det ses på detaljgjengivelsen, for eksempel på bildene av fargeblyantene på siste side i denne testen, som er et lite utsnitt av et større bilde.
Objektivet fungerer fint med god skarphet helt ut i hjørnene. S1 har testens kraftigste korn rundt ISO 400, men ligger for øvrig pent sett i betraktning av kameraets små piksler. Eksponeringen er sikker, men det kan være vanskelig å vurdere på kameraskjermen om det skal gis eksponeringskompensasjon. Videokvaliteten er god med fine detaljer og pene farger, men når man panorerer, ses der striper. S1 fås i svart, hvit, sølv, kaki og rosa.

Konklusjon

S1 henter flott bildekvalitet tross den lave oppløsningen, men kameraet er en kamp å innstille, og ergonomien er testens dårligste.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
10,0
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
60,0
Maks ISO
6400