Nikon 1 V2

Andre generasjon av topp-modellen i Nikons suksessrike 1-serie er et rent actionkamera som kan ta 60 bilder i sekundet i full oppløsning. Og det har en kjapp autofokus.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon har hatt en herlig medvind og et glimrende salg etter at de i 2011 lanserte sin kompakte 1-serie. En kameraserie hvor Nikon for alvor fikk tatt opp kampen med systemkameraene fra Olympus, Samsung og Sony. V2 er navnet på den nye toppmodellen, som er en voldsom oppgradering i forhold til forgjengeren V1. Oppløsningen er nemlig økt fra 10,1 til 14,2 megapiksler. Også kameraets ergonomi og design har fått en kraftig gjennomgang, slik at det nå er et dypere fingergrep og flere innstillingshjul. Fotoentusiasten vil sette pris på forbedringene, selv om ergonomien fortsatt ikke virker overbevisende, da særlig fingergrepet er for dypt, mens designen er for firkantet og klossete etter vår smak her i redaksjonen. På den annen side er det fint at kameraets forside har fått en magnesiumlegering samt en robust gummibeskyttelse der hvor man holder med fingrene.

Knuser speilrefleks

Under panseret har V2 imidlertid flere imponerende funksjoner. Først og fremst sørger den doble bildeprosessoren for at V2 kan ta bilder med en hastighet på 60 bilder i sekundet i full oppløsning, med maksimalt 40 bilder på rad hvis man kjører uten kontinuerlig autofokus. Ønsker man hjelp fra den kontinuerlige autofokusen, kan V2 ta 15 bilder i sekundet, fortsatt i full oppløsning, og her med 45 bilder på rad. Actionfotografen kan også få hjelp av en hybridautofokus, som skifter mellom fasedetekterende og kontrastbasert autofokus, der den første er den raskeste, og brukes når det er rikelig med lys. Kameraet velger selv hvilken fokusmetode som passer til de gitte lysforholdene, og i praksis er vi virkelig imponert over både tempo og presisjon. Et anerkjennende nikk får Nikon også for sine 135 individuelle fokuspunkter, som alle kan velges manuelt. Her kan selv de mest profesjonelle speilreflekskameraer like godt pakke sammen med en gang.
Med 1-serien presenterte Nikon en ny bildesensor, som måler 13,2 x 8,8 mm. Sensoren finnes også i V2, og den er dobbelt så stor som de bildesensorene som sitter i mange kompaktkameraer, mens systemkamerakonkurrentene som regel har en Four Thirds-sensor, som er dobbelt så stor som V2s. På tross av den relativt beskjedne sensorstørrelsen har Nikon allikevel valgt å gi V2 en oppløsning på 14,2 megapiksler. Dessverre er bildedetaljene ullne, mens fargene er for kjølige og mangler metning. I motlys viser eksponeringen svakhetstegn, mens bildestøy dukker opp først fra ISO 1600. Det medfølgende og sammenleggbare kit-objektivet på 10-30 mm tegner overraskende skarpt, mens man likevel også ser en del fortegning. Brennviddeforlengelsen er på 2,7x.

God elektronisk søker

Lcd-skjermen er på 3,0 tommer og har en opp-løsning på 921 000 punkter. Skjermen er skarp og tydelig, men fotografer med speilrefleks-erfaring vil helt sikkert benytte seg av kameraets elektroniske søker, som gjengir motivet 100 prosent, og som også har innebygd øyensensor. To kreative programmer er også et pluss med V2. Med programmet Smart-bildevelger tar
kameraet 20 bilder på rad, hvorpå bare de fem skarpeste lagres. Med programmet Langsom-visning tas det 40 bilder på rad, som man etterpå kan avspille i slow motion.

Konklusjon

Med 60 bilder i sekundet og en lynrask autofokus med 135 punkter er V2 et opplagt kamera til actionfotografen. Kameraet har flere spennende og kreative programmer, og V2 kan også by på en fin manuell kontroll. Bildekvaliteten kunne likevel gjerne hatt enda flottere detaljer og en varmere fargegjengivelse.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
14,2
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
60
Maks ISO
6400