Nikon 1 v3

Den nye toppmodellen blant Nikons systemkameraer skiller seg markant ut fra tidligere V-modeller. Den elektroniske søkeren er borte, og både bildebrikke og bildeprosessor har blitt oppgradert.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon 1-serien er godt designede kvalitets-kameraer, og den nyeste toppmodellen, V3 er intet unntak med sitt flotte utseende. Samtidig er V-serien et eksempel på at fotoentusiaster noen ganger kan se muligheter i fotoutstyret som produsenten ikke gjør selv.
Du kan også få en FT-1-adapter til kameraet. Den gjør det mulig å sette Nikons speilrefleksobjektiver på Nikon 1. Takket være brennviddeforlengelsen på 2,7x kan du forandre en vanlig teleoptikk som AF-S 70-300 mm til en kompakt 189-810 mm monsterzoom med autofokus. Da den mekaniske lukkeren til og med kan kobles fra, så kameraet blir lydløst, har V-serien blitt populær blant fuglefotografene.

Det er også en fordel at den berøringsfølsomme skjermen kan vinkles opp og ned, og at du diskret kan utløse kameraet ved å peke på skjermen, som er skarp. Det kan også fjernstyres via wi-fi. Som tredje toppmodell i Nikon 1-serien skiller V3 seg markant ut fra sine forgjengere. Først og fremst er den elektroniske søkeren nå et tilbehør, men også hele den bildeskapende elektronikken er ny.

Cmos-sensoren har nå 18,2 megapiksler, og kameraet har en versjon av den bilde-prosessoren som sitter i D4S. For øvrig er det som hos forgjengeren, ikke noe low pass-filter i kameraet, noe som på papiret burde gi god detaljgjengivelse.
I praksis er bildekvaliteten god. Detaljgjengivelsen har likevel ikke fått det løftet en kunne håpe på fra de 18,2 megapikslene, og det manglende low pass-filteret, men eksponeringen er sikker og fargegjengivelsen absolutt nydelig.

Fin støyhåndtering

Våre målinger på støy var flotte for et kamera på denne størrelse sensor, på 13,2 x 8,8 mm, og støyreduksjonen går bare ut over de fineste detaljene.
Som en fornuftig detalj velger en nå en grad av støyreduksjon samtidig som en velger ISO. Det er f.eks. både en normal ISO 6400 og en NR 6400-innstilling til støyfjerning.

Kameraet har Nikons gode kontrastjustering, og på innstillingshjulet oppå kameraet finnes alle de programmene en forventer seg.
Den nye optikken, med en brennvidde på 10-30 mm, som tilsvarer 27-81 mm, har et innebyggd objektivdeksel, en akseptabel skarphet og en nærgrense på 20 cm, noe som får kameraet tett innpå makroområdet.

Autofokusen er av typen som har fasedeteksjon på sensoren, og den virker raskt og nøyaktig. Den innebygde blitsen når opp til fem meter. Dessverre sitter den i veien for kameraets midtakse og vil kaste skygger i både høyde- og breddeformat. Ergonomien i kameraet er utmerket, og det er praktisk at skjermen kan vippes både opp og ned. Det er to programmérbare funksjonsknapper, hvor den øverste er kombinert med et innstillingshjul, så du raskt kan skifte f.eks. ISO. At karakteren for brukervennlighet ikke er høyere, skyldes menyen, som ikke er veldig brukervennlig, hvor sentrale fotograferingsfunksjoner ligger ulogisk plassert i forskjellige undermenyer.

Søker savnes

Dessuten er det et tilbakeskritt at den elektroniske søkeren har forsvunnet, og skjermen er for vanskelig å lese av i solskinn. Til sammenligning har alle konkurrentenes toppmodeller innebygd elektronisk søker.
Det er også et klart minus, at både tilbehørsskoen på kameraet og kontaktene til håndgrepet under kameraet er beskyttet av små deksler som enkelt faller av.
Det er lett å finne et systemkamera fra Fujifilm, Olympus, Panasonic eller Sony, som til samme pris har en bedre detaljgjengivelse enn Nikon 1 V3. Til gjengjeld har kameraet en samlet bildekvalitet som er langt bedre enn du får fra et kompaktkamera med superzoom. Modellen er også langt mer kompakt. Samtidig tar det mange bilder per sekund, som gjør det velegnet til action.

Konklusjon

Som luksuskamera til fotoentusiasten som ønsker bedre design, er Nikon 1 V3 bra. Vi savner likevel en innebygd elektronisk søker, da skjermbildet er vanskelig å se i godt vær. Det er en fin støyhåndtering, eksponeringen er generelt sikker og fargegjengivelsen er god. Ergonomien er fantastisk, og kameraet er godt rustet til actionbilder. Til gjengjeld er ikke menyen noe særlig brukervennlig.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
18,2
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skjerm
3,0"
Bilder/sekund
60,0
Maks ISO
12 800