Nikon COOLPIX A

Nikons nye kompaktkamera COOLPIX A med stor sensor leverer en bildekvalitet i absolutt toppklasse og er Nikons hittil beste forslag til et kompakt alternativ til speilreflekskamera.

#Kamera #Nikon
8.6

I takt med at markedet for kompaktkameraer generelt er synkende, og flere fotointeresserte i stedet har rettet oppmerksomheten mot speilrefleks- og systemkameraer, har produsentene vært nødt til å utvikle avanserte kompaktkameraer til de entusiastene som gjerne vil erstatte eller supplere det tunge speilrefleksutstyret med en mindre modell til lommen. Fujifilm fikk med X100 laget det første kompaktkameraet med fast brennvidde og en bildesensor i APS-C-størrelse, som leverte en fantastisk flott bildekvalitet, som kunne hamle opp med speil-
reflekskameraene. Senere fulgte Sony opp med RX100 og Canon med G1 X, og nå er det altså endelig blitt Nikons tur med det splitter nye og veldig interessante COOLPIX A.
COOLPIX A, som ikke erstatter P-serien, har arvet den glimrende cmos-bildesensoren fra speilreflekskameraet D7000. En sensor som tilsvarer Nikons DX-format, og som måler 23,6 x 15,6 mm. Nikons ingeniører har fjernet det optiske lowpass-filteret i COOLPIX A. Det skal sørge for en større detaljgrad. Nikon har også valgt å gi kameraet en fast brennvidde på 28 mm samt en stor blender på F2.8. Brenn-vidden på 28 mm gir god mening, da man har passende mye vidvinkel så man kan fotografere landskaper og arkitektur. Den maksimale blenderen skuffer oss derimot litt, da man på grunn av den høye prisen på kameraet godt kunne ha forventet å få enda mer lysstyrke til rådighet.

Glimrende kontrast

Kameraet har mange styrker, men det som får oss til å juble høyest, er bildekvaliteten. Skarpheten er flott i hele bildeflaten, selv om oppløsningen er på bare 16,1 megapiksler. Fargene er dessuten helt naturlige med en glimrende fargemetning. Både innendørs og utendørs gjengir den automatiske hvitbalansen fargeforholdene perfekt, og selv uten å aktivere Nikons Active D-Lighting er kontrasten formidabel med tydelig tegning i både høylys og skygger. Fotograferer man med blender F2.8, får man en flott bakgrunnsuskarphet med en fin og rund bokeh, takket være NIKKOR-objektivets blender med syv lameller. Kameraets raw-filer har det samme store toneomfanget på 14 bit som speilreflekser. Den manuelle fokusen, som innstilles med objektivringen fremst på kameraet, er smart og særdeles brukervennlig. Kameraets menysystem vil virke gjenkjennelig på dem som allerede har et Nikon speilrefleks, og fotoentusiaster vil sette pris på kameraets to
Fn-knapper, hvor man lynraskt får tilgang til sine foretrukne funksjoner.
Den kontrastbaserte autofokusen opplevde vi dessverre som ganske usikker, da kameraet ikke alltid klarte å stille skarpt på selv godt belyste motiver. Også kameraets nærgrense på 50 cm ved helt vanlig fotografering og ti cm ved makro skuffer.
Videoopptak klarer kameraet i Full HD med 30 bilder i sekundet, og både lyd- og bildekvalitet er ganske fin, selv om vi gjerne så at kameraet hadde hatt inngang til en ekstern mikrofon. Kameraet har en innebygd blits med et ledetall på seks og en rekkevidde på 11,5 meter ved ISO 100. Dessverre kan ikke den innebygde blitsen brukes som masterblits.

Ingen søker

Umiddelbart virker det som den hardeste konkurrenten er Fujifilms X100S, som kan tilby en brennvidde på 35 mm og en innebygd elektronisk søker. Særlig det siste savner vi hos Nikon COOLPIX A. Man kan koble til den eksterne optiske søkeren DF-CP1, men her vil bare prisen på 2249 kroner skremme vekk mange interesserte. Blant Nikons tilbehør finner man også gps-enheten GP-1 til 1549 kroner og en spesiell motlysblender, men denne krever at man kjøper en spesiell adapter.
På tross av sin kompakte størrelse på 11,1 x 6,4 x 4,0 cm er kameraets ergonomi virkelig glimrende, takket være flere gummiforhøyninger hvor man kan hvile fingrene.
Kameraets lcd-skjerm er på 3,0 tommer og har en oppløsning på 921 000 punkter. Skjermen er knivskarp og helt uten reflekser.

Konklusjon

Ønsker man å supplere speilrefleksutstyret med et lite og velfungerende kamera, er COOLPIX A et godt forslag. Bildekvaliteten er glimrende, der fargegjengivelse og kontrast er på nivå med hva man ser fra mange speilreflekser, og støy blir først et problem fra ISO 12 800. Dessverre har kameraet ingen søker, og man må på samme måte leve med en litt for usikker autofokus og en litt høy pris.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
28
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
4
Maks ISO
25600