Nikon COOLPIX A1000

Med sitt nye lommekamera med både elektronisk søker og raw prøver Nikon å komme krevende entusiaster i møte. Men dessverre er det langt igjen.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.1

Nikon COOLPIX A1000 er Nikons nyeste lommekamera med kraftig zoom. Det avløser A900, og kommer med et kraftig hopp innen funksjoner og innstillingsmuligheter. Kameraet kan filme i 4K, har fått en elektronisk søker, og den berøringsfølsomme skjermen er blitt mer fleksibel. Dessverre innfrir ikke ambisjonene til forventningene. Det er bra at man nå kan fotografere i råformat, men det tar tid å tømme bufferen. Når vi tok bildeserier med både jpeg og råformat, gikk kameraet i svart allerede etter fem bilder. Deretter tok det 17 sekunder å få kameraet klart igjen.
Et av kameraets store fortrinn er den optiske zoomen på 35x. Den tilsvarer 24–840 mm, noe som er en del å få plass til i lommen. Dessuten har det en spesiell knapp som vi også finner på Nikons større zoomkameraer. Den hjelper til med å zoome raskt ut og tilbake igjen hvis man trenger å orientere seg i landskapet etter å ha zoomet inn på et fjernt motiv. Den er til god hjelp.
Generelt er ikke bildekvaliteten særlig oppløftende. Som med andre kameraer med en forholdsvis liten bildebrikke må man ikke regne med fantastisk detaljgjengivelse – heller ikke med råformat. Det skorter på skarphet, også selv på mindre blenderåpninger. Lysfølsomheten er økt fra ISO 1600 på forgjengeren til ISO 6400, men støy blir tydelig fra ISO 1600. Ved ISO 3200 tar støyreduksjonen voldsomt i. Vi vil ikke anbefale ISO 6400. Fargegjengivelsen og eksponeringen er grei.
Kameraet er fullt av funksjoner, men vi håper at Nikon snart kommer med et kraftig lommekamera med en større bildebrikke enn den lille 1/2.3”-brikken på 15,9 megapiksler som sitter i A1000. Dette bør resultere i langt
høyere bildekvalitet.

Konklusjon

Veldesignet zoomkamera med mange funksjoner. Byr på både raw og 4K-film. Både den elektroniske søkeren og berøringsfølsomme skjermen er gode.

Bildekvaliteten fra Coolpix A1000 skuffer med lav skarphet. Kameraet
blir tregt når man tar bilder i råformat.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
35
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
6400