Nikon COOLPIX AW110

Skal de heftigere ferieopplevelsene foreviges, så kan Nikon COOLPIX AW110 være et godt forslag til en tøff reisepartner. På papiret kan det følge den aktive hvor som helst, men i praksis svikter autofokusen.

#Kamera #Nikon
8.4

Tilbake i 1960-årene feiret Nikon store triumfer med undervannskameraene sine, kalt Nikonos. Datidens franske dykkerlegende Jacques Costeau var med på å designe de populære kameraene, som ble en suksess blant både profesjonelle og hobbyfotografer. I dag har Nikon tøffere konkurranse, men deres nyeste ekstremkamera COOLPIX AW110 vil sikkert friste de mer aktive fotografene, da kameraet kan være med ned på 18 meters dybde, tåler kuldegrader ned til minus 10 grader celsius, og klarer et fall fra to meters høyde. De 5x optisk zoom tilsvarer 28-140 mm, og det er fint da man virkelig har behov for vidvinkel når man fotograferer under vann, der lysbrytningen øker den faktiske brennvidden. Det er også smart at kameraets automatiske hvitbalanse selv justerer når man tar bilder under vann, så de blå fargene blir mettede og naturlige.

Autofokus trekker ned

AW110 har innebygd gps samt dybde- og høydemåler, og alle disse informasjonene blir automatisk lagret i bildenes exif-data. Kameraet har også innebygd wi-fi og kan fjernbetjenes ved hjelp av en smarttelefon, noe som gir mulighet for at man kan ta gode gruppebilder og selvportretter ute i ødemarken.
Kameraets største svakhet er en usikker og nølende autofokus, der det særlig kniper med å få skarpe bilder i teleområdet, eller når motivet beveger seg. Fargegjengivelsen er til gjengjeld flott nøytral, og kontrasten er fint balansert. Også skarpheten imponerte oss, da den rekker fint ut i bildehjørnene. Derimot er detaljgraden ganske skuffende når man tar de 16,1 megapikslene i betraktning. Bildestøy dukker opp fra ISO 800, hvorpå støyreduksjonen tar for hardt i, noe som gir ullne bilder.
Det oppladbare batteriet klarer 250 bilder per opplading, og det er godkjent når man tar den innebygde gps-en i betraktning. Dette pleier nemlig å sluke en god del strøm.

Konklusjon

AW110 tåler støt, kuldegrader og kan ta bilder ned til 18 meters dybde. At kameraet har gps, wi-fi samt høyde- og dybdemåler, er en sann fryd. Mindre kjekt er det at autofokusen har store problemer med å stille skarpt på motiver i bevegelse. Kameraet er derfor mer opp-lagt til stille undervannsbilder enn til å fotografere de helt dramatiske turene.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
3200