Nikon COOLPIX P1000

Med 125x zoom setter P1000 alle andre kameraer til veggs. Det kraftige teleobjektivet gir helt nye muligheter, men kameraet har også sine begrensninger.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.6

Nikon COOLPIX P1000 er intet mindre enn et zoommonster, og bildet over gir dessverre ikke et godt inntrykk av hvor gigantisk det nye kompaktkameraet er. Størrelsesmessig ­tilsvarer P1000 et stort speilrefleks­kamera av type D850, og det ligger godt i hånden. Vekten er oppe på 1415 gram.
Objektivet er et ­kapittel for seg. Med 125x zoom ­dekker det hele 24–3000 mm. På full tele kan bare astronomiske ­teleskoper holde følge. Da får ­objektivet en lengde på 36 centimeter, og det gjelder å holde kameraet svært rolig, selv om bildestabiliseringen faktisk gjør en veldig god jobb. Objektivet tegner overraskende skarpt i hele zoomområdet, men skarpheten faller noe når vi kommer ut på ­maksimal tele. Lysstyrken går fra F2.8 på vidvinkel til F8.0 på tele, hvor man ofte må øke ISO-verdien for å få en lukkertid som er kort nok til å unngå uskarphet.
P1000 har samme lille bildebrikketype som den man finner i flere mobiltelefoner, samt en beskjeden oppløsning på 15,9 megapiksler. Dette betyr blant annet at detaljgjengivelsen er litt ­skuffende når man ser bildene på 100 prosent. Men dette er normalt for kameraer med denne brikketypen, og objektivet gjør det mulig å dra fjerne detaljer nærmere. Lysfølsomheten er da ­heller ikke ­imponerende med en maksimal ISO-verdi på 6400, noe som kan være utfordrende hvis man for eksempel vil ­fotografere stjerner og ­planeter i ­mørket. Vi ­liker at P1000, i motsetning til P900, kan ta bilder i råformat. Du kan filme i 4K. Det er flere spesialprogrammer til for eksempel måne- og fuglefotografering. Det er bra at man kan ta opptil sju raw-­bilder i ­sekundet. Men da er også ­bufferen full, og du må vente et par ­sekunder for å fotografere igjen – og da er fuglen fløyet.

Conclusion

Imponerende brennviddeområde på 24–3000 mm og overraskende effektiv bildestabilisering på full tele. Kameraet byr på raw-bilder og 4K-video.

Det er et stort og dyrt kamera. Vi hadde gjerne sett en større bildebrikke samt en berøringsfølsom skjerm i et kamera av dette kaliberet.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
125x
LCD-skjerm
3,2”
Bilder/sekund
7
Maks ISO
6400