Nikon COOLPIX S9900

Det er massevis av innstillingsmuligheter på Nikons nye kompaktkamera, som har hele 30x optisk zoom og tar syv bilder i sekundet, men skjermen feiler.

#Kamera #Nikon
8.3

Nikon COOLPIX S9900 er et kamera som på overflaten og i spesifikasjonene er mer enn overbevisende. Det tynne kameraet har et heftig objektiv med 30x zoom tilsvarende 25-750 mm med en nærgrense på ned til en cm og optisk bildestabilisering. Det kan ta syv bilder i sekundet, ta Full HD-video og har en oppløsning på 15,9 megapiksler. Bare bedømt på finishen kunne kameraet saktens kostet en tusing mer, og du kan velge om du vil ha det i sølv eller svart. På betjeningssiden blir du også positivt overrasket. Automatikk velges på et hjul oppå kameraet, slik man gjør det på Nikons speilreflekser. Det er hele 14 knapper å leke med, og alt kan innstilles manuelt. Dessuten er kameraets multisoneautofokus både rask og sikker. Det er også en smule malurt i begeret. Man kan ikke knipse i raw-format, og når man er ute og fotograferer kan det være vanskelig å vurdere eksponeringen ut fra skjermen. Vi kom i hvert fall regelmessig til å dosere eksponeringskompensasjonen feil etter å ha stolt på det bildet skjermen viste. Skjermen har standardstørrelsen på tre tommer og kan vippes og vris i alle retninger. Sensoren er på bare 6,2 x 4,6 mm, og bildeprosessoren er en ydmyk Expeed C2. Resultatet er en akseptabel bildekvalitet, som på et gjennomsnittlig kompaktkamera, men man må ikke regne med å få den samme rikdom av detaljer og nyanser som man får med større kameraer med samme oppløsning. Kameraet er med sine 11,2 x 6,6 x 4,0 cm og 289 gram lett å ha med seg rundt, og det er innebygd wi-fi samt gps.

Wi-fi-funksjonen gir mulighet for å fjernstyre kameraet, og man kan enkelt koble smarttelefon og kamera ved hjelp av NFC-teknologien. Med gps-en kan man ved et trykk på en knapp på siden av kameraet få opp et verdenskart på skjermen, og de fleste steder i verden kan man få vist sin posisjon helt ned på gatenivå. Tar du et bilde med gps-en aktivert, får du ikke bare gps-koordinater på bildet, men kan også se på kartet hvilken vei kameraet pekte da du tok bildet. Kanskje var det nettopp fordi vi eksperimenterte med gps-en, men kameraets lille EL12-batteri gav oss under en tredjedel av de lovede 300 bildene per opladning. Batteriet lades opp i kameraet via usb.
Når alt dette er sagt, er det også grenser for hvor mye man kan forvente av et kamera som koster drøye 2500 kroner. Har man ikke de store kvalitetskravene, men nøyer seg med å se bilder på datamaskinen og lage et par små utskrifter en gang i mellom, vil kameraet holde for de fleste familier. På plussiden teller også et innebygd, automatisk objektivdeksel, som sørger for at frontlinsen er ren og pen, og derfor gir optimal ytelse i motlys. Er ikke kravene til bildekvalitet for høye, gir S9900 mye kamera for pengene.

Konklusjon

I kraft av flott finish og de fine spesifikasjonene er S9900 et inspirerende kamera til en absolutt rimelig pris.

Batteriholdbarheten på dette kameraet ligger langt under de lovede 300 bildene, og forvent heller ikke noen blendende bildekvalitet.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
30
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
7
Maks ISO
6400