anm_nikonD3400_01

Nikon D3400

D3400 tar over som Nikons minste speilrefleksmodell. Et langt stykke på vei imponerer D3400, men på enkelte punkter er vi ikke helt fornøyde.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.8

Nikon D3400 ligger med sin design, knappeplassering samt ergonomi tett opp mot de større modellene både profesjonelle og entusiaster sverger til, og nesten alt Nikon-tilbehør passer på kameraet. Flere spesifikasjoner, f.eks. de 24,0 megapikslene, er noe kameraet har til felles med større søsknene. Kameraet ligger svært godt i hendene, og både speilsøkeren og skjermen på 3,0 tommer holder fin kvalitet til å være et kamera i denne klassen. Kameraoppløsningen er uendret, og prosessoren er fortsatt en Expeed 4. Også skjermen og søkeren er den samme. Topphastigheten ved serieopptak er fortsatt fem bilder i sekundet, og maksimal videokvalitet er igjen Full HD med 60 bilder i sekundet. Også EL14a-batteriet er fortsatt der. Derfor overrasker det at D3400 plutselig klarer 1200 bilder pr. batterilading, mens D3300 klarte 700. Man kan finne forklaringen der Nikon har kuttet på D3400. Blitsen er mye svakere. Ledetallet er senket fra 12 til sju, og den ultrasoniske sensorrensen er borte. Det sparer strøm. Inngangen for ekstern mikrofon er borte, og det samme er usb-inngangen for f.eks. tilkobling av gps eller en wi-fi-enhet. Disse fire punktene fikk oss til å vurdere om D3400 egentlig er et tilbakeskritt. Kameraet har imidlertid Bluetooth-basert SmartBridge som alternativ til wi-fi, og når vi studerer jpeg-bildene som kommer rett ut av kameraet, er D3400 synlig bedre med økt skarphet, kontrast og fargemetning. Korn er flott under kontroll til ISO 6400, synlige i svakt lys på 12 800 og begynner å sjenere på 25 600. Skjermen er ikke berøringsfølsom eller fleksibel.

Autofokusen er en merkbar forskjell på dyre og billige speilreflekskameraer. D3400 har beskjedne 11 fokuspunkter, og man må inn i menyen for å skifte mellom enkel og kontinuerlig fokusering samt målemønster. Hvis man har valgt innstillingen med et enkelt fokuspunkt, er det enkelt å velge hvilket på kransen rundt OK-knappen bak på kameraet. Til gjengjeld er autofokusen ved video og live view to til tre ganger så raskt og totalt lydløs med Nikons nye AF-P-objektiver med stepmotor, som da vi testet det med et støysvakt AF-S-objektiv.
Nikons minste modeller har noe de store kameraene ikke har. Som D5500 kan D3400 legge digitale effekter på bildet i selve opptaket, og som det eneste kameraet har D3400 dessuten en innebygd fotoskole på norsk. Man setter innstillingshjulet på Guide, deretter klikker man seg frem til hvilken motivtype man vil jobbe med i menyen, og så kan man gjøre relevante kamerainnstillinger for dette. Det er naturlig nok begrenset hva Guide-funksjonen kan lære fra seg på den lille skjermen, men Nikon har de siste årene utviklet funksjonen i en mer visuell og inspirerende retning. Ellers er det et omfattende utvalg programmer med helautomatikk, motivprogrammer samt de fire klassiske opptaksinnstillingene på innstillingshjulet. Det er noe for ethvert ambisjonsnivå.
Kameraet har i alt 18 knapper. Ved utløseren sitter eksponeringskompensasjonsknappen, og det er fint. Derimot savner vi direkteknapper for å styre grunnleggende funksjoner som ISO-verdi og autofokus og også gjerne hvitbalanse. Det sitter imidlertid en Fn-funksjonsknapp på siden av kameraet, og den kan programmeres til å styre ISO-verdi, hvitbalanse, kontrast eller bildestørrelse, men autofokusen må justeres i menyen.
Prisen gjelder kamerahuset alene. Vi fant et sett med objektivet AF-S DX NIKKOR 18–105mm F3.5-5.6G ED VR til 4057 kroner, som vi vil anbefale for fotografering på grunn av det bedre zoomområdet enn det det minste kitobjektivet har.
Gå for objektivet AF-P DX NIKKOR 18–55mm F3.5-5.6G VR til 4560 kroner hvis du også vil filme. Dette objektivet kommer med og uten optisk bildestabilisering. Du bør kjøpe VR-versjonen med stabilisering.
Hvis du har kjøpt, eller tenker på å kjøpe Nikkor AF-objektiver, må du være oppmerksom på at D3400 ikke har innebygd fokusmotor. Det har heller ikke disse objektivene, så hvis de brukes sammen, må man fokusere manuelt. For å få autofokus på AF-objektivene må du få deg et Nikon D7200 eller større. De har en innebygd fokusmotor som kan drive de aldrende objektivene, hvorav mange imidlertid fortsatt er i salg. Har du Nikons nye AF-S- eller AF-P-objektiver, fungerer autofokusen fint.

Conclusion

Man kommer godt i gang med D3400, takket være svært fin bildkvalitet, god ergonomi og alt av utbyggingsmuligheter.
D3400 er dessverre mer sparsommelig utstyrt enn forgjengeren sin når det gjelder blitsstyrke, sensorrens og eksterne innganger for f.eks. gps.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25.600