Nikon D4S

To år etter at D4 kom på markedet, er Nikon klar med D4S. Vi har prøvd ut denne nye toppmodellen, som nå kan ta serier på 11 bilder I sekundet og bruke den ekstreme ISO 409 600.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
9.1

Med en fotohastighet på 11 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus, bør det være slutt på å komme hjem fra et sportsarrangement med bilder som ikke er skarpe. Dersom det avgjørende øyeblikket bare er en tanke ute av fokus, er ikke bildet verdt å lagre.
På papiret er Nikon D4S kameraet som kan gjøre en forskjell. For å sjekke om det også forholder seg slik, tok vi med kameraet på en basketballkamp i en dårlig belyst idrettshall, hvor det virkelig settes krav til både hastighet og lysfølsomhet. Her bør du nemlig helst kunne fryse motivene på minst 1/1000 sekund, og vi kan fortelle at D4S lever fullt og helt opp til forventningene. Sjeldent har vi tatt så mange gode bilder under en innendørs sportsbegivenhet. Legg også til den store, lyse full-frame-søkeren, som lett overgår det noen APS-C-kameraer kan gi. Oppløsningen er på små 16,2 megapiksler, men det betyr ikke så mye i denne sammenhengen. Det er mer enn nok på dette kameraet, og den reduserte datamengden gjør det mulig å bruke de raske serieopptakene. I den sammenheng er det godt at fokuspunktene kan grupperes, akkurat som på Canon EOS-1D X.

Som alle andre Nikons toppmodeller, er D4S værforseglet og veldig robust konstruert, så det klarer seg i regnvær under f.eks. en fotballkamp. Som Nikon D4, er kameraet utstyrt med et hav av knapper og hele tre lcd-skjermer, hvor den nederste bak på kameraet gir rask tilgang til innstilling av hvitbalanse, bildestørrelse og kvalitet samt ISO.

Vill lysfølsomhet

Når det gjelder ISO er D4S et sensasjonelt kamera. ISO-området går nemlig fra 50 til hele 409 600, noe som er markedets heftigste akkurat nå. Når det er sagt, er vi likevel skuffet over den maksimale ISO-verdien. Her er rett og slett ikke bildene gode nok, med bildestøy på et nivå vi ikke har sett siden den maksimale grensen var ISO 3200 for mange år siden. Det hjalp oss hverken å sette støyreduksjonen på maksimum eller å bildebehandle etterpå.
Det skal likevel sies til kameraets forsvar, at selv på høyeste støyreduksjon fjerner ikke kameraet detaljer i motivet. Opp til ISO 51 600 leverer kameraet ganske brukbare bilder, og på de laveste verdiene er støyen minimal med en utrolig fin detaljgjengivelse. Det hadde vi ganske stor glede av da vi også testet kameraet i dagslys. I begge tilfeller var både hvitbalanse og fargegjengivelse midt i blinken.

Stort sett alt på dette kameraet kan brukertilpasses, så du kan få D4S som du vil ha det. Og tro oss – hvis et vanlig speilreflekskamera er som en glad melkeku, er Nikon D4S som en brølende rodeookse når det først bryter løs.
Bildekvaliteten er ikke bare perfekt til internett og avisutskrifter, men også god til store utskrifter i A3, men med de 16,2 megapikslene slår det ikke D800 i detaljgjengivelse.

Video i Full HD-kvalitet kan tas opp dobbelt så fort ved 60 bilder i sekundet, og LAN-inngangen i kameraet gjør det nå mulig å overføre data ved 1000 Mbps i stedet for 100, når du bruker en kablet nettverksforbindelse.

Best ergonomi

Med en vekt på 1,35 kg ligger det tunge full-frame-kameraet som støpt i hendene – uavhengig om du holder kameraet stående eller liggende. Vi har ikke opplevd bedre ergonomi tidligere, og utseendet på knappene er uendret, så alle Nikon-fotografer vil føle seg hjemme.
En detalj som du virkelig vil sette pris på når det er mørkt er, at det ikke bare er kameraets tre lcd-skjermer, men også de viktigste knappene som lyser når du skrur på av- og på -knappen helt i bunn.
Nikon D4S har egentlig bare én konkurrent – Canon EOS-1D X, som holder en snever ledelse, fordi det fortsatt har høyere oppløsning, en større søker, raskere serieopptak og en marginalt mer sikker autofokus. I daglig bruk er det likevel bare ubetydelige nyanser som skiller de to. Begge modellene hører til blant de absolutt raskeste og mest spennende kameraene som noensinne er skapt.

Conclusion

Foruten bildekvaliteten, som er utrolig god, den fantastiske hurtigheten ved serieopptak, og alle kameraets øvrige sterke sider, får du mye bra. Du kan legge Nikon D4S i vesken og vite at du eier et av de beste kameraene som noensinne er laget. Og det er ingen dårlig følelse. Bruker du Nikon og liker action- og naturfotografering, er D4S absolutt bra nok til dette, og anbefales.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
16,2
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
11,0
Maks ISO
409 600