Nikon D5200

Nikon D5200 har testens lekreste finish og materialvalg, og den lydløse autofokusen nærmest smyger seg rundt motivet sammenlignet med de støyende konvensjonelle fokusmotorene i Canon, Pentax og Sony.

#Kamera #Nikon
8.6

Nikon D5200 har testens lekreste finish og materialvalg, og den lydløse autofokusen nærmest smyger seg rundt motivet sammenlignet med de støyende konvensjonelle fokusmotorene i Canon, Pentax og Sony. Skjermen er fleksibel, og skjermbildet kan stilles inn til i alt seks forskjellige visninger fra vanlig til en glimrende grafisk visning av tid, blender og ISO-innstillinger samt de mest brukte andre innstillingene. Søkeren er utmerket, men litt mindre og mørkere enn Canons, og akkurat søkerkvaliteten skulle ellers være en av grunnene til å velge speilrefleks. Ergonomien er god. Vi savner knapper til ISO og hvitbalanse. En av disse kan imidlertid tilknyttes den programmerbare Fn-knappen. Kameraet er lite, men ligger like godt mellom hendene som testens andre store kameraer.

Avansert autofokus

Autofokusen med 39 fokuspunkter er hentet fra det mer avanserte D7000, og den er både rask og presis og dekker over halvparten av bildefeltet. D5200 har ikke innebygd fokusmotor, så objektiver uten egen fokusmotor må fokuseres manuelt. Originalobjektiver med AF-S i navnet har innebygd fokusmotor. Wi-fi og gps kan fås kjøpt som tilbehør.
Nikon leverer akkurat nå den høyeste oppløsningen i alle speilrefleksklasser, og med 24,0 megapiksler leder D5200 pikselracet sammen med Sony i denne testen. Det viser seg med en detaljgjengivelse som ligger i toppen. Kitobjektivet på 18-55 mm er imidlertid ikke optimalt. Fargegjengivelsen er i de fleste situasjoner flott. På motiver i kunstlys ses det imidlertid ofte et svakt, varmt fargestikk. Manuelt innstilt hvitbalanse er upresis, men det bruker de færreste, og fotograferer man i raw, kan man absolutt få det optimale ut av cmos-sensoren. Tross høy oppløsning er bildestøy pent under kontroll til og med ISO 6400. De to høyeste innstillingene bør man unngå, men dem anbefaler da heller ikke Nikon, siden man kaller dem Hi1 og Hi2 i stedet for ISO-verdi. D5200 er en god inngangsbillett til det store Nikon-systemet, men er dyr i forhold til erkerivalen EOS 650D. Nikon er imidlertid også sin egen konkurrent. For bare 500 kroner mer får du Nikon D7000, som ganske snart blir avløst av D7100. Det er uansett et bedre og mer avansert kamera. Det er et tankevekkende og fristende alternativ.

Konklusjon

D5200 er i kraft av finish, design og tilbehørsprogram et attraktivt kamera, som her sviktes av en litt for usikker fargegjengivelse og en høy pris.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
25
Maks ISO
25600