Nikon D5300

Her får du en fleksibel skjerm, wi-fi samt en bildekvalitet som nesten matcher storebror D7100. Nikon flytter grensene for hvor mye kamera du kan få for under 7000 kroner.

#Kamera #Nikon
9.1

D5300 ligger helt i stil med Nikons andre speilreflekskameraer, som støpt mellom hendene. Sammen med den gode ergonomien er det også kompakt og overkommelig nok å ha med på en reise. Skal du fotografere over tilskuerne ved f.eks. okseløpet i Pamplona, vinkler du bare den store skjermen ned, så du kan knipse over hodene på dem som står foran. Autofokus er rask og nøyaktig, og har du behov for å sende bildet hjem eller legge det ut på f.eks. Facebook, kan du gjøre det med mobiltelefonen din via kameraets innebygde wi-fi.

En annen funksjon som er gull verdt for reisebilder, er den innebygde gps-en. Den legger gps-koordinater i bildets exif-data, så du med få meters nøyaktighet med verdenskart-funksjonen i f.eks. Elements 12 eller Lightroom 5 kan se nøyaktig hvilket gatehjørne i Shanghai du sto på da du tok bildet. Gps er likevel tøft for batteriet, så et ekstra batteri er kjekt å ha med. Når du ikke har bruk for gps, kan den slås av. D5300 har en velfungerende automatikk, og knappene er godt plassert. Alt i alt står D5300 ikke i veien for fotografen. Det er enkelt for entusiasten å få det satt opp til å ta de ønskede bildene, og kameraets funksjoner er høyst velfungerende. Det er en av de vesentligste årsakene til at vi setter stor pris på dette Nikon-kameraet.

Nydelige bilder

Den andre grunnen er den høye bildekvaliteten. Med 24,0 megapiksler blir detaljgjengivelsen på nivå med den dyrere storebroren D7100. Nikon D5300 har ikke anti-alias-filter, men det er vanskelig å se forskjellen i praksis i forhold til andre kameraer med samme oppløsning. Et annet pluss er at bildestøyen er litt bedre under kontroll enn på de beste konkurrentene. Eksponeringen er sikker, og kameraet kan ikke bare rette objektivfeil som vignettering, men også fortegning. Hvitbalansen har en svært sikker fargegjengivelse, uansett om man bruker Auto eller velger en innstilling som f.eks. Dagslys. Jpeg-bildedannelsen kan settes opp etter smak og behag, og det er et antall kreative filtre man kan leke med for å live opp triste motiver. Til kraftig motlys er det en fin HDR-funksjon, der autoinnstillingen tar godt i uten å overdrive. En tredje grunn til at vi elsker D5300, er prisen, for ikke noe annet sted får du så mye kamera for under 7000 kroner. Det gjelder både ergonomi, funksjoner og bildekvalitet. Når D5300 så er det beste kameraet i sin klasse, melder spørsmålet seg om der overhodet er et marked for storebror D7100 lenger? Det er det tross alt. D5300 har en god speilreflekssøker, men i stedet for en ekte prisme har det speil, og søkerbildet er derfor litt mindre og mørkere. Kameraet er enkelt å bruke, men ville vært enda enklere hvis det også var direkte knapper til blant annet innstilling av ISO, hvitbalanse og fokuspunkter som på D7100.

Dessuten har de dyrere modellene et større batteri og innebygd fokusmotor, slik at du også kan bruke autofokus med eldre objektiver som ikke har egen motor. Autofokus er likevel rask og nøyaktig – også under live view – for et kamera i denne prisklassen. Vi opplevde f.eks. ikke at D7100 var noe raskere til å stille skarpt på motivet.

Den rette partneren

Man kan få kameraet med to kitobjektiver. Vi fant D5300 med en optikk på 18-140 mm til 9490 kroner, mens det med 18-55 mm fås til 7199 kroner. Det nye 18-140 mm er et glimrende objektiv, men det føles temmelig stort til det kompakte D5300. Vi ville derfor enten velge kitobjektivet på 18-55 mm i kombinasjon med Nikons telezoom på 55-200 mm til 1295 kroner ekstra eller gå for den litt dyrere og mer allsidige optikken på 18-200 mm. Under alle omstendigheter setter D5300 nye standarder for hvor mye du får for under 7000 kroner.

Konklusjon

Akkurat nå er Nikon D5300 det beste kameraet du kan kjøpe i denne prisklassen. Det er en fornøyelse å arbeide med, takket være den fine ergonomien og den store, fleksible skjermen. Allikevel er det rimelig kompakt, og når du er ute og reiser, blir du virkelig glad for gps og wi-fi. Vel så viktig er bildekvaliteten glimrende og matcher stort sett det halvprofesjonelle Nikon D7100. Imponerende.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25 600