anm_nikD5600_01

Nikon D5600

Det er ikke mange nyheter i D5600. Likevel er Nikons nye speilreflekskamera et overbevisende valg for nybegynneren. Bildekvaliteten er flott, og betjeningen er enkel.

#Kamera #Nikon
8.9

Nikon D5600 ligger komfortabelt mellom det enklere og billigere D3400 til 4395 kroner og halvprofesjonelle D7200 til 9490 kroner. Speilreflekskameraet erstatter D5500, som utgår. Forskjellene mellom de to er beskjedne. Først og fremst har D5600 fått SnapBridge for å fjernstyre kameraet og overføre bilder. I motsetning til konvensjonell wi-fi sørger SnapBridge for at kamera og smarttelefon eller nettbrett er konstant sammenkoblet med strømbesparende Bluetooth. Systemet kan settes opp til at alle bilder blir overført i lav oppløsning til smart­telefonen eller nettbrettet ditt. Samtidig kan både gps-data, klokkeslett og til og med internprogram oppdateres til kameraet fra telefonen din. Du kan også overføre bildene i full oppløsning. Den andre nyheten er at du nå kan lage ferdige timelapse-videoer rett i kameraet.
Bildedannelsen med bildebrikke og prosessor er uendret fra D5500. Det gjelder også autofokus, speilsøker, design og den store, fleksible skjermen på 3,2 tommer. Bildekvaliteten er strålende til prisen, med lite bildestøy, og de 24,0 megapikslene sikrer svært fin detaljgjengivelse. Eksponeringen er god, men du slipper ikke unna eksponeringskompensasjonen, spesielt på lyse motiver. Fargegjengivelsen er tiltalende og kan brukertilpasses i kameraet via Picture Control. Ergonomien er fremragende for et så lite og lett kamera. Man kan programmere en velplassert funksjonsknapp til å gi direkteadgang til f.eks. ISO eller ni andre funksjoner. Vi savner bare et lcd-panel med opptaksinnstillinger oppå kameraet, som man finner på erkerivalen Canon EOS 760D.

Når du er ute og tar bilder, har kanskje ikke D5600 samme pondus som de større, dyrere og tyngre modellene. Men til gjengjeld er det en stor fordel at man kan stille inn kameraet med den berøringsfølsomme skjermen. Alt du kan se på skjermen kan stilles inn med berøring, inkludert menysystemet, og når man først har vent seg til det, vil man aldri få lyst til å gå tilbake til å trykke på knapper igjen.
Søkeren er god og informativ. Dessverre er det ikke mulig å se i søkeren og plassere fokuspunkt med tommelfingeren på skjermen, slik det er på de beste av de nye systemkameraene. Rent logisk burde det lille, lette kameraet ha vært for lite for store nordiske hender, men det store håndgrepet redder ergonomien. Det svakeste punkt i ergonomien er kamerareimen, som er så glatt at den altfor lett glir ned av skulderen.
Hvis du skal bruke ditt nye D5600 til å laste opp bilder kjapt til venner, familie eller sosiale medier, er SnapBridge til god hjelp. Det samme gjelder hvis du vil fjernstyre kameraet. Hvis ikke, er spørsmålet om du i det hele tatt skal installere den tilhørende appen på telefonen din og parre den med kameraet, da den tross alt bruker en del strøm og fyller opp minnekortet i smartenheten din med bilder hvis du ikke passer på.
Hvis du er en seriøs fotoentusiast, er D5600 absolutt ikke noe dårlig valg. Det er imidlertid god grunn til å vurdere D7200 én gang til. Det har bare litt bedre bildekvalitet, og konstruksjonen er av en helt annen kvalitet. Det er tettet mot støv og fukt, har langt bedre autofokus, og søkeren er merkbart større og lysere fordi den er av pentaprisme-typen. Dessuten har D7200, i motsetning til D5600, innebygd fokusmotor, slik at det kan trekke Nikon-objektiver som ikke har det. Med til den historien hører det at D7200 savner den fleksible, berøringsfølsomme skjermen.
Den viste prisen gjelder for bare huset. I sett med et DX NIKKOR 18–55mm F3.5–5.6G, som med sin spesielle stepfokusmotor er spesielt velegnet for video, fant vi det til 9290 kroner. D5600 finnes også i sett med AF-S DX NIKKOR 18–105mm F3.5–5.6G ED VR eller AF-S DX NIKKOR 18–140mm F3.5–5.6G ED VR til henholdsvis 10 790 og 11 390 kroner.

Konklusjon

Nikon D5600 forener god funksjonalitet, fin brukervennlighet og en fornuftig pris med svært fin bildekvalitet.
SnapBridge er en smart løsning for å fjernstyre og overføre, men litt kronglete å sette opp. Ikke noe lcd-panel på toppen av kameraet.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25600