Nikon D600

D600 er testens suverent billigste kamera, men det merker man ikke. Design og materialer er flotte, skjermen måler 3,2 tommer, og på venstre side sitter det en rekke knapper, som erkerivalen 6D mangler.

#Kamera #Nikon
9.0

D600 er testens suverent billigste kamera, men det merker man ikke. Design og materialer er flotte, skjermen måler 3,2 tommer, og på venstre side sitter det en rekke knapper, som erke-
rivalen 6D mangler. Nok en prisfaktor er Nikons fornuftige objektiv, 24-85mm F3.5-4.5 VR, som vi fant i sett med kameraet til i alt 15 495 kroner. D600 har muligheter for både wi-fi og gps, men det krever tilbehør. Til gjengjeld er det plass til to SD-kort, og det har innebygd blits, som er nyttig i en kjapp vending til f.eks. utfyllingslys. D600 er i motsetning til D800 ikke bygd som Nikons profesjonelle modeller, men har et innstillingshjul til venstre for søkeren, hvor man finner motivprogrammer og fullautomatikk. Autofokus er like rask og besluttsom som på D800, men fokusområdet og antall fokuspunkter er litt mindre. Til gjengjeld er det langt flere enn i Canon EOS 6D. På begge Nikon-kameraene går det raskt å innstille autofokus og, hvis det ønskes, velge fokuspunkt manuelt. Vi har tidligere opplevd batteriholdbarheten som dårlig, men på testkameraet holdt det fint. Nikons menysystem er svært omfattende, og er ikke så velstrukturert som Canons.
Kitobjektivet på 24-85 mm er skarpt. På 24 mm har det en kraftig tønnefortegning, som allerede rundt 35 mm går over i en putefortegning, som holder seg til og med 85 mm. Kameraets innebygde forvrengningskontroll kan redusere fortegningen, men ikke fjerne den. Nikon har langt bedre zoomobjektiver som f.eks. 24-70mm F2.8, men her er prisen også noe høyere. Detaljgjengivelsen er svært god, og en klasse bedre enn Nikons APS-C-kameraer. Eksponeringen er konsekvent, da Nikon tydeligvis går etter å bevare flest mulig detaljer i høylysene. Dette gir tunge skygger, og vi hadde ønsket at den automatiske kontrastutjevningen ville gjøre dem litt lysere enn hva som er tilfellet. Her virker Canon og Sony bedre.

Glimrende video

Når det gjelder korn, ligger D600 på høy ISO litt bedre enn storebror D800, men begge er, særlig fra ISO 6400 og opp, mer kornete enn Canon.
Video blir imponerende god. Bildene blir fine uten overdreven skarphet, og lyden kan justeres til perfeksjon, da det både er mulighet for manuell regulering av opptaksstyrken samt port til ekstern mikrofon og hodetelefon.

Konklusjon

D600 er det marginalt beste av de billigste full-frame-kameraene på markedet akkurat nå. Både foto- og videokvalitet er svært flott.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24,2
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
5,5
Maks ISO
25600