Nikon D780

Umiddelbart ligner Nikon D780 et tradisjonelt speilreflekskamera , men ikke la deg lure av det, for fullformatkameraet er konstruert slik at du faktisk får to kameraer i ett.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.8

Umiddelbart ligner Nikon D780 et tradisjonelt speilreflekskamera , men ikke la deg lure av det, for fullformatkameraet er konstruert slik at du faktisk får to kameraer i ett. Med live view aktivert har du nemlig mange av de samme mulighetene som med det speilløse Z 6. Du må bruke skjermen på 3,2 tommer som søker, men da kan du også bruke det raske fokussystemet med 273 punkter, og du kan aktivere øyefokus til portretter, noe kameraet gjør godt og nesten på Sony-nivå. Som med Z 6 kan du fotografere helt lydløst.

Også hastigheten på 12,0 bilder i sekundet er identisk med Z 6. Den farten kan ingen andre speilreflekser i klassen matche. Imidlertid er den høye hastigheten med live view og fastlåst fokus. Med følgefokus reduseres hastigheten til 7,0 bilder i sekundet, men ofte er det rikelig for motiver i bevegelse. Imidlertid opplevde vi at bufferen ble full allerede etter 25 jpeg- og råformatbilder når vi tok serier. Det er ikke veldig imponerende til action.

Bruker du den store og klare søkeren, fungerer D780 som et tradisjonelt speilreflekskamera med 51 fokuspunkter. Betjeningen og ergonomien er av toppklasse, og Nikon har flyttet noen av knappene sammenlignet med forgjengeren D750. Det gjelder blant annet ISO-knappen, noe som er en forbedring. Vi savner likevel en styrespak i stedet for piltaster for å flytte fokuspunkt.

Det dynamiske området er stort med gode detaljer i høylys og skygger. Dessuten har kameraet god kontroll på støy på til og med ISO 12 600.

Vil man bruke de nye smarte funksjoner fra speilløse systemkameraer, gjøres det på strak arm på lcd-skjermen. Z 6 har samme bildebrikke og dermed samme bildekvalitet, men er langt billigere og kan utnytte den høye hastigheten og gode fokus når du har øyet mot søkeren.

Selv om D780 er mer robust, er prisen, sammenlignet med Z 6, som koster rundt to tredjedeler, og forgjengeren D750, som fås for halvparten, altfor høy.

Konklusjon

Det dynamiske området er stort med gode detaljer i både hyjlys og skygger. Med live view får man god øyefokusering og høy hastighet, men kameraet er dyrt i forhold til Z 6 med samme bildebrikke, hastighet og fokus.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
24,3
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3,2"
Bilder/sekund
12,0
Maks ISO
204.800