Nikon Z 50

Med Z 50 er Nikon endelig klare for å utfordre Canon, Fujifilm og Sony i klassen for speilløse systemkameraer med APS-C-brikke.

av Utstyrsguiden #Kamera #Nikon
8.6

Med Z 50 er Nikon endelig klare for å utfordre Canon, Fujifilm og Sony i klassen for speilløse systemkameraer med APS-C-brikke. Kameraet har samme utforming som fullformatmodellene Z 6 og Z 7, men er en god del mindre. Tross det kompakte designet er ergonomien best i klassen. På Z 50 er alle knappene og innstillingshjulene plassert på høyre side, så man kan betjene alt med høyre hånd. Den berøringsfølsomme skjermen på 3,2 tommer er detaljert og viser bildene slik de blir. Knappene for zoom- og skjermvisning er berøringsfølsomme og integrert på høyre side av skjermen. Det fungerer utmerket, men med øyet mot søkeren er det vanskelig å finne zoomknappen når man vil sjekke fokus. Dessuten savnet vi muligheten for å flytte fokuspunkt på skjermen mens vi brukte søkeren. En egen styrespak ville også ha trukket opp.

Autofokus fungerer raskt og presist, og øyeregistreringen jobber godt med portretter, selv om Sony fortsatt er et skritt foran. Bildekvaliteten er den samme som på speilreflekskameraet Nikon D7500, som har samme bildebrikke. Den er veldig god med fine detaljer– men uten å matche kameraer som Fujifilm X-T30 og Sony A6400, som også har høyere oppløsning. Z 50 har god kontroll på støy på opptil ISO 25 600. Maksimale ISO 204 800 bør man holde seg unna.

Kjøper man kameraet i sett med det utmerkede zoomobjektivet NIKKOR Z DX 16-50 mm F3.5-6.3 VR, er prisen 10 990 kroner. Det er imidlertid dyrt i klassen. Foreløpig er det bare ett annet objektiv som er laget spesielt for Z-kameraer med APS-C-brikker, men kameraet kan også bruke de gode Z-objektivene til fullformat, og med adapter kan man bruke Nikons mange AF-S-objektiver.

I forhold til speilreflekskameraet D7500 med samme brikke utnytter Z 50 de speilløse fordelene godt. Det er mindre, har avansert autofokus, og søkeren, der man ser bildet slik det blir, er god. Utvalget av Z-objektiver er fortsatt lite.

 

Conclusion

Z 50 har flott bildekvalitet med sikker eksponering samt god ergonomi, lav vekt og værtetting. Både søkeren og skjermen er store og gode. Men det har ikkke innebygd bildestabilisering, og foreløpig finnes det få dedikerte objektiver.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon
Megapiksler
20,7
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
11,0
Maks ISO
204.800