Olympus OM-D E-M1

Kameraet Olympus OM-D E-M1 har smarte funksjoner som timelapse og innebygd wi-fi, men ikke gps. Det er imidlertid mulig å geotagge bilder ved å overføre gps-data fra en smarttelefon.

#Kamera #Olympus
7.9

OM-D E-M1 er et lekkert kamera med kraftig håndgrep og en stor og klar elektronisk søker.
Bildekvaliteten er generelt fin. Det leverer ikke en detaljgjengivelse helt på nivå med de beste kameraene med 24,0 megapiksler, men fargegjengivelsen er riktig god som utgangspunkt. Det må jobbes litt med eksponeringskompensasjonen for å få optimal eksponering av vriene motiver. E-M1 klarer seg best på ISO-verdier under 1600. På høy ISO i svakt lys imponerer kameraet ikke, når man sammenligner med hva andre kameraer i samme prisklasse leverer.

Praktisk dobbeltknapp-funksjon

Kameraet fås i to kit. Med det klassiske 12-50mm koster det 14 495 kroner. Vi testet det med det meget lekre 12-40mm F2.8. Dette settet fant vi til 16 988 kroner. Olympus tilbyr riktig mange objektiver, og er det ikke nok, så kan det også bruke objektiver fra Panasonic.
Skjermen på 3,0 tommer kan vippe fra 45 grader ned til loddrett opp, og søkeren såvel som skjermen viser lys og farge korrekt, med det unntak at det kommer med flere detaljer i skyggeområdene enn det ses under fotograferingen. Søkeren har en fin oppløsning på 2,4 mill. punkter. Betjeningen av OM-D er et eget kapittel. Automatiske programmer har et dedikert innstillingshjul, og hele syv av de andre knappene kan brukerdefineres. En skifteknapp, som vippes fra 1 til 2, gjør at innstillingshjulene skifter funksjon. Det krever tilvenning, men når det sitter i fingrene, gir det rask tilgang til dobbelt så mange muligheter uten at man trenger å ta kameraet fra øyet. Andre smarte Olympus-detaljer er at man kan tilpasse kontrasten før fotograferingen i et vindu med kurver, slik som i Photoshop, og i tillegg er det en rekke glimrende filtre her.
Kameraet har smarte funksjoner som timelapse og innebygd wi-fi, men ikke gps. Det er imidlertid mulig å geotagge bilder ved å overføre gps-data fra en smarttelefon.
OM-D benytter fasedetekterende autofokus i 81 punkter på Micro Four Thirds-objektiver. Via en adapter kan man benytte Four-Thirds-objektiver fra Olympus’ utgåtte speilreflekskameraer, men her faller antallet fokuspunkter til 37. Seriefotografering oppgis til en topphastighet på ti bilder i sekundet, men det er uten autofokus. Med autofokus klarer kameraet 6,5.

Konklusjon

E-M1 er et kompetent kamera og en fornøyelse å bruke med sin store søker. Det er mange fine funksjoner, men svakheten er ISO-støy.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
25.600