Olympus OM-D E-M1X

Det nye flaggskipet fra Olympus er robust, og med et innebygd batterigrep minner det om de helprofesjonelle modellene fra Canon og Nikon. Det er bare mindre og en drøy halvkilo kilo lettere.

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
8.3

Det nye flaggskipet fra Olympus er robust, og med et innebygd batterigrep minner det om de helprofesjonelle modellene fra Canon og Nikon. Det er bare mindre og en drøy halvkilo kilo lettere. Mens nesten alle konkurrentene lager systemkameraer med en stor fullformatbrikke, tviholder Olympus fortsatt på den lille Four Thirds-brikken, som bare er en fjerdedel så stor. Det resulterer i vesentlig dårligere prestasjoner i svakt lys. Allerede på ISO 6400 er støyen plagsom. Vi opplevde dette på en innendørs gokartbane. Her trengte vi en kort lukkertid for å kunne dra nytte av de 18 bildene i sekundet. Hastigheten var perfekt for formålet, men vi fikk støyfylte resultater. Kameraet kan faktisk ta hele 60,0 bilder i sekundet, men det er uten kontinuerlig autofokus. Bortsett fra støyen har vi ikke noe å utsette på bildekvaliteten.
På banen fikk vi også testet den nye kamerafunksjonen som kan registrere biler, fly eller tog. Den fanget kjøretøyene lynraskt, men virket nølende når fokus skulle holdes fast. Vi fikk også problemer med å legge fokus på føreren, som ofte ble uskarp fordi kameraet fokusert på selve gokarten. Vi hadde større suksess med tradisjonelt følge-
fokus, hvor vi lettere kunne utnytte de 121 fokuspunktene.
I andre kameraer har Olympus en funksjon der flere bilder blir satt sammen til et høyoppløselig bilde, og i OM-D E-M1X kan du gjøre det håndholdt. Resultatet på 49,9 megapiksler er overraskende godt, selv om vi kunne ane små sikksakkmønstre i detaljene. Imidlertid må man fortsatt holde seg til helt rolige motiver.
Ergonomien er virkelig god med mange programmerbare knapper som sitter perfekt, og holdbarheten fra de to batteriene du kan sette i grepet, overrasket oss i positiv retning. Når vi tar prisen med i betraktningen, finnes det imidlertid andre kameraer som leverer bedre bildekvalitet under alle lysforhold.

Konklusjon

Fantastisk god ergonomi. Virkelig effektiv bildestabilisering. Fremragende batterilevetid fra de to batteriene. Intelligent følgefokus er ikke sikkert nok. En hel del støy over ISO 4000.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3,0"
Bilder/sekund
60
Maks ISO
25.600