Olympus PEN E-P5

E-P5 er Olympus’ absolutte toppmodell i PEN-serien og dessuten det dyreste systemkameraet uten søker på markedet.

#Kamera #Olympus
8.0

E-P5 er Olympus’ absolutte toppmodell i PEN-serien og dessuten det dyreste systemkameraet uten søker på markedet. Kamerahuset er laget i en kraftig, lekker metallutførelse, og bokstavene på fronten er gravert inn i huset i stedet for bare å være trykket utenpå. Man har virkelig fornemmelsen av et luksuskamera, ihvertfall inntil man setter på det lille, plastaktige kitobjektivet på 14-42 mm. E-P5 fås i svart eller sølv, og vi fant kameraet med kitobjektivet til 8999 kroner. Ergonomien er glimrende. To innstillingshjul under høyre tommel- og pekefinger gjør sitt til at kameraet skal være lett å stille inn, men en vippeknapp som skifter mellom to sett innstillinger på skjermen rakk vi ikke å venne oss til. Hvis du normalt fotograferer med de samme innstillingene betyr det imidlertid ikke så mye, og da oppleves kameraet som velfungerende.
Skjermen er berøringsfølsom, så man kan fokusere ved å peke på det som skal være skarpt, og samtidig utløse kameraet. Ved avspilling kan man bla gjennom bildene med fingrene. Det hjelper ytterligere at skjermen kan vippes fra loddrett opp til 45 grader ned. Det er en innebygd blits og mulighet for å koble til eksterne blitser. Olympus ligger pent an i målingene av bildestøy, og du kan uten problemer bruke ISO opp til 12 800. Fargegjengivelsen er absolutt tiltalende. Vi fikk faktisk ikke bedre bilder ved å stille inn hvitbalansen manuelt.
Automatikken er ganske velfungerende og treffer eksponeringen mer korrekt enn f.eks. konkurrenter fra Canon og Sony. Detaljgjengivelsen holder rikelig til A4 utskrifter, men er imidlertid ikke på nivå med de beste i denne klassen, slik som f.eks. Nikon D7100.

Sterke filtre i særklasse

En Olympus-funksjon vi aldri blir lei av å leke med, er Art-filtrene, som kan peppe opp triste motiver. Andre merker har tilsvarende filtre, men ingen så gode som dem hos Olympus. Dessuten gir kameraet mulighet for å ta timelapse-videoer og ta bilder med fast intervall. Videooptak blir flotte, men vinden støyer lett i den innebygde mikrofonen. Man kan i stedet bruke ekstern mikrofon, men den må være original, da den dessverre må kobles til via Olympus’ egne spesialinngang.
Kameraet har innebygd wi-fi, så du kan fjernstyre kameraet fra en smarttelefon, og det er mulig å overføre bilder trådløst.

Konklusjon

E-P5 er et lekkert utført kamera, som må kjøpes med hjertet. Fargene er flotte, men til prisen er f.eks. Panasonic GX7 et mer fornuftig kjøp.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
9,0
Maks ISO
25.600