ID: 23345

Olympus PEN E-PL8

Det nyeste, lille systemkameraet til Olympus er lekkert helt fra knapper til kamerareim. Men så har også Olympus oppgradert design og finish mer enn noe annet.

#Kamera #Olympus
8.5

Olympus PEN E-PL8 er elegant helt fra det øyeblikket du pakker ut kameraet. Uansett pris er Olympus PEN kamerasystemet vi vil peke på for de som er på utkikk etter et kamera som samtidig ser bra ut, eller de som bare elsker den elegante retrolooken. Det fås i tre fargekombinasjoner med svart, hvit og den viste brunfargen. I forhold til E-PL7 fra 2014 er knappene og hjulene blitt større og lekrere i stil med PEN-F, håndgrepet er mindre, det har fått et par ekstra, digitale filtre, og ellers har det ikke skjedd så mye. Både E-PL7 og E-PL8 er systemkameraer uten
søker, og de har en skjerm på tre tommer som kan snus 180 grader fram, vel å merke under kameraet. Det gjør det umulig å bruke stativ, selfiestang eller å sette kameraet på noe under fotograferingen. Det har ikke innebygd blits, men det følger med en liten, løs blits
med et ledetall på sju.
Er så E-PL8 et bra kamera? Det er mye det ikke takler, som f.eks. actionbilder og sport, men hvis man tar det med på ferie eller ut i byen er kameraet i sitt ess. Det er kompakt og lett, og skjermen er informativ og enkel å bruke. Man kan peke på noe på skjermbildet, så fokuserer kameraet på det og tar bildet. Kameraet har flere gode funksjoner og kreative filtre. Dessuten har det et diskret, men effektivt, elektronisk vater. Til tross for oppløsningen på 15,9 megapiksler er detaljgjengivelsen mer enn god nok for de fleste formål. Fargegjengivelsen er tiltalende og kan brukertilpasses. Korning er fint under kontroll til ISO 6400 og sjenerer først på ISO 25 600. Det svakeste punktet her er eksponeringen. Man må jobbe ganske mye med eksponeringskompensasjonen for å få optimal motivgjengivelse.

Hvorfor er det slik at vi snakker så mye om mote med PEN E-PL8? For det første fordi det var det vi begynte å tenke på da vi pakket ut kameraet og viste det til andre, og for det andre fordi det også er slik Olympus selv tenker. På Olympus sin hjemmeside kan man bla seg gjennom tre farger for skulderreimer, sju farger for håndreimer og mye annet originalt tilbehør. Og ikke ett vondt ord sagt om det. Faktisk har PEN utviklet seg til det beste forsøket vi hittil har sett på å skreddersy en kameraserie rettet mot en mindre og klart definert målgruppe. Hvis man bare lider av et snev av fotoentusiasme, er man imidertid langt bedre tjent med Olympus sin OM-D serie. Men uansett er det gøy å jobbe med Olympus. Det er små og lette ha-med-overalt- kameraer, som i tillegg til den vanlige eksponeringsautomatikken har noen av markedets bedre kreative digitale filtre, funksjonen Live Composite, hvor du f.eks. kan følge med på hvordan bildet blir til under en lang eksponering og andre godsaker. Man må bare ikke ha forventninger som kameraet ikke kan innfri. Og karakteren gjenspeiler også kameraets evne til å gi optimale bildemuligheter for pengene. Her koster det deg at PL8 mangler søker, oppløsning, og at man får raskere autofokus til denne prisen. Ellers fortsetter også E-PL7 å være på markedet. I testperioden fant vi dette til 3494 kroner for huset alene.

Konklusjon

Et lite, lett og elegant kamera med fornuftig bildekvalitet og et stort, kreativt potensiale. Designen er tiltalende.
Er PEN i ferd med å stagnere? Teknisk byr E-PL8 egentlig ikke på noe nytt sammenlignet med E-PL7 fra 2014, og bare finishen er oppgradert.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
25600