Olympus PEN E-PL9

Ut fra pris, bilder og spesifikasjoner er PEN E-PL9 langt fra det beste kameraet for fotoentusiasten. Men Olympus fokuserer også på en annen kundegruppe.

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
8.3

Olympus PEN E-PL9 veier lusne 332 gram uten objektiv. Målet var å lage et stilfullt, feminint og ­fasjonabelt kamera uten søker i et elegant retro­design, og det lever PL9 opp til. ­Olympus har gitt den nye modellen 4K-video, ­innebygd blits, Bluetooth-overføring av bilder til smartenhet samt bedre autofokus. Likevel gjør dessverre den manglende søkeren kameraet mindre anvendelig for en ekte fotoentusiast. Så viser også hjemmesiden til Olympus tydelig at E-PL9 ikke ­er rettet mot ­entusiaster, men mot ­mote­bevisste kvinner. Om de sju ­forskjellige håndreimene står det for eksempel at «de vakre fargene vil ­ glede ­enhver moteelsker».
Når det gjelder bilder, er E-PL9 spesielt godt på farger og kontrast. Den automatiske hvitbalansen er sikker, og i-Enhance-­innstillingen leverer god fargemetning under nesten alle forhold. ­Oppløsningen på 15,9 megapiksler setter grenser for hvor store utskrifter du kan lage, men det er mer enn nok for nettbruk. Til og med på ISO 12 800 er støymengden akseptabel. Blant ­annet på grunn av ­reflekser i skjermen fikk vi langt flere feileksponeringer og skjeve ­horisonter enn normalt. Både ­derfor, og fordi det gjør at det er enklere å komponere bildet riktig, foretrekker vi kameraer med søker. For eksempel et kamera som Olympus E-M10 som ­koster omtrent like mye.
Den kompakte, om enn ikke særlig lyssterke zoomen på ­14–42 mm kler ­kameraet godt. Det samme gjør skjermen, som du kan vippe fram for selfier. Kameraet kommer i tre ­fargekombinasjoner og er et av de mest ­elegante kameraene på markedet.

Konklusjon

E-PL9 er et lekkert og elegant kamera til en fornuftig pris, og bildekvaliteten er god nok for nettbruk og utskrifter i for eksempel A4-format.

Vi savner en søker i kameraet – eller i det minste en skjerm som ikke gir reflekser, noe som gjør det vanskelig å sjekke bilder i solskinn.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3”
Bilder/sekund
8,6
Maks ISO
26