Olympus PEN E-PM2

Her er et av verdens minste Micro Four Thirds-kameraer. Med en rask autofokus, mange bilder i sekundet og muligheter for skyhøy ISO er E-PM2 et opplagt actionkamera.

#Kamera #Olympus
7.9

Med sin PEN-serie har Olympus vist at de forstår å kombinere en klassisk kompakt kameradesign med en fin bildekvalitet. PEN E-PM2 er sammen med storebroren E-PL5 Olympus’ nyeste PEN-kameraer, og E-PM2 er blant de minste Micro Four Thirds-kameraene i verden, da kameraet bare måler 3,4 centimeter rundt livet og veier en bagatell av 269 gram.
Prisen for den kompakte designen betales likevel av ergonomien, som ikke imponerer. På tross av et fortykket fingergrep fremst på kameraet, må man egentlig bruke begge hender for å få et ordentlig fotogrep om E-PM2.

Objektivet tegner skarpt

Det billige og glimrende kit-objektivet M.Zuiko Digital 14-42mm F3.5.-5.6 kan brettes sammen til en overraskende kompakt størrelse. Allikevel tegner objektivet svært fint skarpt i hele bildeflaten ved alle brennvidder.
Kameraet har en forholdsvis lav oppløsning på 16,1 megapiksler, og detaljgraden imponerer da heller ikke veldig. Den lave oppløsningen burde sørge for at bildestøy er under rimelig kontroll ved høye ISO-verdier, men det er dessverre ikke tilfellet. Kameraet har et ISO-område som går fra ISO 200 til 25 600, men fra og med ISO 3200 ses støy som skjemmende korn, mens fargefeil er tydelige fra ISO 12 800.
Holder man seg innenfor ISO-området 200 til 1600, får man derimot bilder med en rimelig fargegjengivelse, men av det kjølige slaget.
Kameraet eksponerer greit nok, men av og til litt mørkt. Videoopptakene er utmerkede, der man likevel kan høre objektivet knase litt i mikrofonen når man zoomer inn og ut.
PEN E-PM2 har arvet både sensor og prosessor fra flaggskipet OM-D E-M5. Autofokusen henter en del inspirasjon fra E-M5, da den reagerer ekstremt raskt, og man kan også enkelt og raskt velge de 35 individuelle fokuspunktene. Autofokusens hastighet og presisjon er en stor fordel når man benytter seg av kameraets kontinuerlige fotografering. Her tar E-PM2 hele åtte bilder i sekundet, og det er mer enn nok til at man kan ta glimrende actionbilder.

Full manuell kontroll

Kameraet har også 11 morsomme Art-filtre, og nybegynnerfotografen kan få hjelp til å justere farger og dybdeskarphet på Fn-knappen. Modellen kan samtidig by på full manuell kontroll fra hvitbalanse og ISO-valg til blender- og lukkertidsinnstillinger. Dessverre er menyen så ulogisk bygd opp at selv en erfaren fotograf risikerer å gi opp før en spesiell knapp eller justeringsmulighet er funnet. I tillegg er innstillingshjulet for lite, mens det er for få snarveisknapper. Alt i alt får man derfor mest foto-glede ut av dette kameraet hvis man holder seg til de helautomatiske funksjonene.
Det er dessverre ingen innebygd blits hos E-PM2. I stedet følger det med den lille eksterne blitsen FL-LM1, som har en rekkevidde på syv meter ved ISO 200, noe som umiddelbart gjør den mest brukbar som utfyllingsblits. I kameraets blitssko er det også mulig å montere en ekstern søker som f.eks. VF-2 eller VF-3, eller en Bluetooth-sender, som man kan bruke til å sende bildene sine trådløst til f.eks. en smart-
telefon. Man bør likevel være oppmerksom på at begge deler må kjøpes som ekstrautstyr, siden de ikke følger med kameraet.

Konklusjon

Kameraet er bra på de automatiske funksjonene, og autofokus reagerer imponerende raskt. Det er også smart at man kan fotografere fra den berøringsfølsomme skjermen. Bildekvaliteten er bare fornuftig opp til ISO 3200, mens menyen er årets mest forvirrende, så man slett ikke får glede av alle de manuelle funksjonene.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
25600