Olympus PEN-EPL5

Kamerahuset er testens minste og letteste på papiret, men med til historien hører det at E-PL5 som testens eneste ikke har innebygd blits.

#Kamera #Olympus
8.2

Olympus utviklet standarden Micro Four Thirds sammen med Panasonic i 2008. E-PL5 er Olympus’ aktuelle og enda mindre modell. Objektivet kan klappes sammen når kameraet ikke brukes, men blir aldri så kompakt som Panasonics motorzoomobjektiv. Begge er imidlertid en del av det omfattende Micro Four Thirds-systemet, så objektiver og blits til Panasonic kan brukes på Olympus og omvendt. Kamerahuset er testens minste og letteste på papiret, men med til historien hører det at E-PL5 som testens eneste ikke har innebygd blits. Den må settes på når man skal bruke den. Det er upraktisk og trekker ned.

Overraskende lav støy

Tross de beskjedne målene er skjermen på 3,0 tommer fleksibel. Den er berøringsfølsom og av god kvalitet, men den trykkfølsomme styringen er ikke så godt integrert med den klassiske knapp- og menystyringen. Trykker man på skjermen der man vil ha motivet skarpt, reagerer kameraet imidlertid raskt. Mange vil like kameraets små mål og stilrene design, men i praksis har det testens dårligste ergonomi, og de meget små tallene, bokstavene og ikonene på skjermen gjør ikke betjeningen enklere. Takket være det nye MSC-objektivet er autofokus markant bedre enn på tidligere PEN-kameraer. Micro Four Thirds har vesentlig mindre sensorer enn testens øvrige kameraer, men det ses først på store utskrifter, hvor detaljgjengivelsen er mer beskjeden. De enkelte pikslene er også mindre, og man kunne derfor vente mer bildestøy på grunn av dårligere signal/støy-forhold, men E-PL5 klarer seg pent her. Det svake punktet er fargegjengivelsen, som generelt er for varm. Derfor bør man holde seg unna innstillingen Vivid, som nesten får de varme fargene til å gløde som sukkertøy på bilder tatt i solskinn. Eksponeringen er sikker, men automatikken velger ofte uforståelig å blende ned og øke ISO, noe som senker bildekvaliteten mer enn noe annet. Lav ISO og kort lukkertid ville gjort mer for skarpheten. Olympus har fremdeles markedets beste art-filtre, som kan tilføre virkelig flotte filtre som f.eks. kornete svart-hvitt. E-PL5 fås i svart, hvit eller sølv. Som tilbehør fås optisk søker, og som testens eneste tilbyr Olympus originale undervannshus.
Firmaet har dessuten det største utvalget av objektiver til systemkameraer.

Konklusjon

E-PL5 har en lekker design, men gjennomsnittlig bildekvalitet, høy pris og dårlig ergonomi gjør det imidlertid mindre egnet for entusiasten.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
25600