Olympus Stylus XZ-10

Det siste skuddet på Stylus-stammen er en attraktiv og lyssterk modell XZ-10 med høy underholdningsverdi. Bildekvaliteten er grei, men spørsmålet er om det er nok til å vinne fotoentusiastens hjerte.

#Kamera #Olympus
8.5

Utviklingen av lyssterke zoomobjektiver til kompaktkameraer går den helt rette veien, og det er en fornøyelse at man etterhvert kan opp-nå en fin, uskarp bakgrunn. Olympus Stylus XZ-10 har en zoomoptikk på 26-130 mm med en lysstyrke fra blender F1.8 til F2.7, noe som gjør det mulig å klare å isolere hovedmotivet fra bakgrunnen. Objektivet tegner flott skarpt, bortsett fra når det zoomes inn til 130 mm og samtidig blendes helt opp til F2.7, for da synker skarpheten ut mot hjørnene. Derimot er det ikke mye kromatisk aberrasjon å se på den lange brennvidden. Det finnes stort sett bare på vidvinkel når det blendes ned. Det ses bare en tanke tønnefortegning på 26 mm.
Sensoren i Stylus XZ-10 er ikke større enn dem man finner i mange ordinære kompaktkameraer. Det gir dessverre flere korn på høy ISO. Bildekvaliteten er likevel generelt god, fargene er svært naturlige, og støy blir først for alvor irriterende over ISO 1600.

Eksklusivt leketøy

Eksponeringen er ganske sikker, og det er sjelden behov for å korrigere den med eksponeringskompensasjonen. Autofokusen er ikke så glad for mørke, men fungerer ganske upå-klagelig når det er tilstrekkelig med lys til stede.
Fokusfeltene kan enkelt velges fra en knapp som sitter på baksiden av kameraet.
Selv om Stylus XZ-10 fremstår som et eksklusivt kamera, er det vanskelig ikke også å betrakte det som et herlig leketøy. Det er nemlig proppfullt av morsomme funksjoner, effekter og ikke minst filtre, hvor mange av dem faktisk kan brukes. På programhjulet kan man innstille kameraet til Art-filtre og velge f.eks. kornete svart-hvit-film og atskillige andre.
Ergonomisk gjør et ru gummibelegg foran samt bakpå ved tommelfingeren det lettere å holde ordentlig fast i kameraet. En annen stilig detalj er at ringen rundt objektivet kan innstilles til f.eks. å styre blenderen.

Konklusjon

Stylus XZ-10 er et allsidig og stilrent kompaktkamera som har et hav av underholdende og til og med ganske brukbare funksjoner og filtre. Bildekvaliteten er i den gode enden i forhold til konkurrentene, men uten å være en vinner. Til prisen kan man ikke klage, og målgruppen vil finne kameraet så spennende at de fint kan leve med det.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
15
Maks ISO
6400