anm_olymptg_03.jpg

Olympus TG-Tracker

Vil du ha bilder og video av ditt aktive liv til lands, til vanns eller i luften, så fikser Olympus TG-Tracker det og holder i tillegg styr på posisjonen din med innebygd gps-tracker.

#Kamera #Olympus
7.8

Olympus TG-Tracker er et nytt konsept for Olympus. Det er et kompakt videokamera med 4K-oppløsning, og alternativt kan det stilles til å ta stillbilder på 3840 x 2160 piksler, tilsvarende 8,3 megapiksler, eller det samme som 4K-oppløsning. På fronten sitter det en fast supervidvinkel med en 206-graders bildevinkel med lysstyrke F2.0. Den blender ikke ned, men styrer bildeeksponeringen med ISO og lukkertid som går helt ned til 1/24.000 sekund. Som navnet antyder, har kameraet en innebygd gps som automatisk legger dataene sine inn i bildenes EXIF-data. Dessuten har kameraet innebygd kompass, akselerometer, barometer og termometer. Hele herligheten er pakket inn i et hus som er trykktett ned til 30 meters dybde, som kan overleve å bli sluppet fra 2,1 meters høyde og tåle å ligge under 100 kilo eller bli brukt i ti kuldegrader. Man kan ta stillbilder enkeltvis eller ett hvert halve sekund fra du aktiverer funksjonen til du slår den av igjen. Det virker fint. Bildene tas – som hos mange andre – med kraftig fiskeøyefortegning. Her ville en rettlinjet supervidvinkel, noe man finner på GoPro til noenlunde samme pris, være mer anvendelig. Samlet ligger bildekvaliteten langt under f.eks. Olympus sitt actionkamera Tough TG-4. Objektivet på TG-Tracker er uakseptabelt uskarpt i hjørnene. Bedømt som et entusiastkamera ville karakteren ha vært mye lavere, men det er ikke TG-Tracker. Det er en digital sveitserkniv for folk med en aktiv livsstil, og mange vil synes det gir OK bilder og video. Hvis bildekvalitet betyr noe, er det Olympus Tough TG-4 til 3190 kroner man bør gå til anskaffelse av.

TG-Tracker kan slik navnet antyder brukes som gps-logger, altså lar man kameraet lage en loggfil som lagres på MicroSD-kortet, og som senere kan vise nøyaktig når du bevegde deg hvor, i kompatibel programvare. På TG-Tracker må man velge om man vil ta stillbilder eller filme. På Ricohs tilsvarende WG-M2 blir alt lagret som video, og etterpå kan man i hente ut stillbilder på kameraet fra minnekortet. Det fungerer bedre, for da får du begge deler på én gang og flere bilderammer å velge mellom. Appene Ol.Track og Ol.Share kan overføre opptakene til smarttelefon eller nettbrett og deles.
På en fargeskjerm på 1,5 tommer, med en beskjeden oppløsning på 115 200 punkter, kan du følge opptaket, spille av resultatet eller holde øye med menyen. Skjermen vender ut mod siden av kameraet og kan dessuten vippes bakover, men dessverre verken fram eller opp.
En tur med TG-Tracker begynner med at du sjekker batteri og MicroSD- kort. Det kommer du til gjennom et deksel på baksiden av kameraet. Batteriet må lades i kameraet via usb-kabel med dekselet åpent. Her er det altså risiko for fuktskader hvis du befinner deg et fuktig sted. Kameraet slås på med en vippeknapp på siden, og der stiller man også mellom foto, video, off eller tracker-funksjon. Oppå kameraet er det en stor utløser samt fire knapper. OK-knappen brukes også ved valg av bildeprogram, og en piltast slår en kraftig LED-lampe av og på. Den kan brukes som videolys. Den sparsomme menyteksten er kun på engelsk, men det følger med en god, norsk (OBS MÅ SJEKKES) manual på 78 sider, hvorav halvparten beskriver wi-fi-oppsett. Når man har fått betjeningen av kameraet i fingrene, er det enkelt og raskt å jobbe med kameraet. Det har også utmerket reaksjonstid. Som fotoentusiast kunne man ønsket seg bedre dybdeskarphet og nærgrense, men det får man ikke. Brennvidden på det lille fiskeøyeobjektivet som sitter foran en liten bakbelyst sensor er bare 1,58 mm, så det blir litt vanskelig å finne plass til en blender i den konstruksjonen.

Konklusjon

TG-Tracker er fin for å registrere actionopplevelser med bilder, video og gps-data. Enkelt å bruke når man venner seg til knappene.
Bildekvaliteten ligger godt under GoPro og vår tidligere testvinner, Olympus Tough TG-4. Fast blender gjør det umulig å jobbe med dybdeskarpheten.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
8,3
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
1,5
Bilder/sekund
2,0
Maks ISO
25600