olympus Tough-5

Olympus Tough! TG-5

For første gang kan du nå ta bilder i råformat og filme i 4K med et hardført kompaktkamera. Men gir det mening at oppløsningen er redusert?

av Utstyrsguiden #Kamera #Olympus
8.5

I motsetning til konkurrentene kan hardføre TG-4 og nye TG-5 fra Olympus ta stillbilder i råformat, noe som er en stor fordel. Og i motsetning til forgjengeren kan TG-5 nå filme i 4K, og her får du klare, naturlige farger og gode detaljer.
Det er ganske overraskende at oppløsningen nå er redusert 12,0 megapiksler, for forgjengeren hadde 15,9 megapiksler. Vi synes det er en klok avgjørelse, for det gjør nemlig at detaljgjengivelsen er veldig god til og med ISO 800, for dermed kan enkeltpikslene vise flere bildedetaljer, særlig i svakt lys. Kameraet dekker zoom-
området 25–100 mm, og særlig i vidvinkelområdet er skarpheten flott, mens den mister litt styrke i teleområdet. Vi testet kameraet på Azorene, hvor TG-5 klarte seg veldig bra på vandringer med voldsomme temperaturendringer og på hvalsafari. Et overflatebehandlet glass foran objektivet motvirker kondens, og det dugget aldri på det, noe som vanligvis kan være et stort problem når man fotograferer under varierende temperaturer og på steder med høy luftfuktighet. Autofokus er lynrask så lenge du fotograferer i dagslys.
Imidlertid går det tregere i svak
belysning, noe som er helt normalt for denne kameratypen.
Kameraet har innebygd GPS, Wi-Fi, høyde- og dybdemåler samt et termometer som imidlertid ikke alltid var helt nøyaktig. Ergonomisk ligger kameraet bedre i hendene enn konkurrentene, og innstillingshjulet øverst til høyre gir tilgang til eksponeringskompensasjonen.

Conclusion

Flott bildekvalitet, særlig i vidvinkelområdet, mulighet for råformat og et bredt utvalg av muligheter med filming i 4K, blant annet timelapse.
I teleområdet faller skarpheten. Vi savner også LED-lys for filming, og
i svak belysning har autofokus problemer.

Spesifikasjoner

Merke
Olympus
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
4
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
20
Maks ISO
12800