panasonicFZ82

Panasonic Lumix DC-FZ82

Et brennviddeområde på 20–1200 mm, forbløffende god autofokus, overraskende lav pris, 4K og en lav vekt gjør FZ82 til et morsomt og inspirerende leketøy.

#Kamera #Panasonic
8.3

Panasonic Lumix DC-FZ82 
er først og fremst gøy å fotografere med. I de bare 607 grammene er det en zoom som går fra 20 mm vidvinkel til forrykende 1200 mm tele. Sagt på en annen måte: Kan du se det, kan du fotografere det, og kan du ikke se det, kan du i mange tilfeller fotografere det likevel ved å zoome inn. Den optiske bildestabiliseringen er effektiv på rolige motiver, og autofokus er en av de beste vi har testet på et superzoomkamera. På helt opptil 500 mm tele kan FZ82 holde fokus på en bil som kjører mot kameraet i 90 km/t. I den situasjonen fikk vi opptil sju bilder i sekundet, og alle ble skarpe. Det er uhørt godt gjort for et superzoomkamera i denne prisklassen. Med vanlig autofokus tar FZ82 ti bilder i sekundet.
Når karakteren likevel ikke ender helt på topp, skyldes det mest bildekvaliteten. Eksponeringen og fargene er fine, men detaljgjengivelsen tåler ikke stort mer enn en utskrift i størrelsen 13 x 18 cm, og det gjelder allerede fra ISO 80. Jpeg-komprimeringen var vår hoved-
mistenkte, men da vi testet å raw-
konvertere, ble resultatet dessverre bare marginalt bedre.
Søkeren og skjermen gjengir lys og farge korrekt. Begge har en oppløsning på godt og vel én million punkter. De fleste kameraer bytter automatisk til søkeren når man setter kameraet mot øyet, men her må man gjøre det manuelt. Skjermen er bedre og i tillegg berøringsfølsom, men kan ikke vippes.
Hvis du klarer å bruke mulighetene i FZ82 og unngår varmedis med den kraftige zoomen, kan du få flotte og annerledes bilder og mange morsomme og ins­pirerende timer, selv om bildene er på nivå med de en smarttelefon gir.

Teknologisk henger Panasonic fint med, og det gjelder også FZ82. Kameraet har Wi-Fi og kan filme 4K-video. Det er, mens dette skrives, på ingen måte noen selvfølge i denne prisklassen. I tillegg er FZ82 er utstyrt med en eks­tra brukervennlig versjon av 4K-bilder. Med denne funksjonen kan du ta et 4K-klipp på fem sekunder av et trøblete motiv og deretter enkelt og bekvemt gå inn på skjermen og bla deg fram til den bilderuten der smilet er størst, ballen går i mål, eller hva det ellers måtte være, og så lagre den bilderuten som et jpeg-bilde på 8,3 megapiksler. En annen mulighet er Post-Focus, hvor kameraet tar en rekke bilder med litt forskjøvet fokus, og så kan du velge det beste. Hvis du har kameraet på stativ, kan man sette sammen bildene til ett med større dybdeskarphet. Vær oppmerksom på at 4K krever et raskt SD-kort på Class 10 eller bedre for å fungere skikkelig.
Vi var nesten sikre på at FZ82 ville gå på et mageplask da vi testet den innebygde blitsen. En 20 mm vidvinkel stiller tross alt krav til blitsen hvis man skal få lys helt ut i bildehjørnene. Overraskende nok var utlysningen perfekt, og til tross for den lave prisen er kameraet til og med utstyrt med autofokushjelpelys for situasjoner der man skal fotografere i mørket. Til denne prisen er det også imponerende at FZ82 er utstyrt med en blitssko, så du kan bruke den eksterne, kompatible blitsen fra et av Panasonics systemkameraer.

Konklusjon

Zoomområdet på 20–1200 mm er fantastisk. Den stille og ekstremt effektive bildestabiliseringen gjør fotograferingen uproblematisk.
Selv på lav ISO-verdi er ikke detaljgjengivelsen særlig god. Dette legger begrensninger på hva man kan bruke FZ82 til hvis man planlegger å skrive ut.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
18
Brennviddeforl./optisk zoom
60
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
6400