Panasonic Lumix DC-GH5S

Ser du etter et kamera med spesielt fokus på video, har Panasonic en ny kandidat. Det har beskjeden oppløsning, men bruker til gjengjeld bildebrikken på en smart måte.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GH5S er et video-
kamera, og vi har vurdert det som et videokamera. Hadde vi bedømt det som et stillbildekamera, hadde karakteren ligget på rundt 7,0, for du kan lett finne langt bedre hus til halve prisen. Problemet er detaljgjengivelsen. Bildebrikkens 10,2 megapiksler fanger for eksempel bare halvparten av de detaljene du får med Panasonic G9, som koster omtrent to tredjedeler av GH5S. Fordi det er færre piksler på det samme arealet som G9, blir til gjengjeld de enkelte pikslene større på GH5S. Det gir renere bilder, og støy blir godt synlig først på rundt ISO 12 800.
GH5S har gode funksjoner. Du kan ta opp et filmklipp i 4K og hente ut enkeltbilder i en kvalitet god nok for A4-utskrifter. Det virker perfekt og gjør det enkelt å få bilder av den helt riktige brøkdelen av et sekund. Både G9 og den vanlige GH5 kan også filme i 4K, så er i det hele tatt eksistensen til GH5S berettiget? Svaret ligger i en rekke profesjonelle muligheter. Der andre kameraer har beskåret det normale formatet hardt hvis du velger opptak i 16:9, blir bildebrikken her utnyttet i bredden for å bruke det optimale antallet piksler for 16:9. Det vil si at bildet bruker mer av brikkearealet enn det som er vanlig. Dessuten kan GH5S jobbe med spesielle tidskoder, noe som gjør det i stand til å jobbe sammen med flere kameraer på samme opptak. Kameraet kan også filme i Full HD med 240 bilder i sekundet, og det gir spektakulær sakte film. Du kan filme i 4K med opptil 60 bilder i sekundet. Videokvaliteten er også profesjonell, og filene blir komprimert skånsomt.
Oppsettet med knapper og menyer er ganske så overveldende, og dette krever en del tilvenning.

Konklusjon

Panasonic har overført avansert teknologi fra de profesjonelle videokameraene sine til GH5S og gitt kameraet en solid og overbevisende innpakning.

GH5S er ikke et stillbildekamera på normale vilkår, og du skal stille ganske høye videokrav før lillebroren GH5 ikke klarer å innfri dem.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
10 mio. pixels
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3”
Bilder/sekund
12
Maks ISO
204.800