panasonic_lumix_gx800_sil_front

Panasonic Lumix DC-GX800

Panasonics nye systemkamera leverer både glimrende bildekvalitet og 4K-video av toppklasse. I tillegg har GX800 et par smarte funksjoner i ermet.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GX800 er det første speilløse nybegynnerkameraet i den tresifrede GX-serien til Panasonic. Imidlertid er det store spørsmålet er hvorfor man skal investere nesten 6000 kroner i et lite kamera når man allerede har kjøpt en dyr smarttelefon med høy kameraoppløsning.
Etter at vi var på testtur med GX800, kan vi trygt si at kameraet slår bilde- og videokvaliteten til enhver smarttelefon. GX800 gir knivskarpe bilder så lenge man holder seg under ISO 12 800. Kameraet har en Micro Four-Thirds-bildebrikke på beskjedne 16,0 megapiksler, men bildestøy er flott under kontroll. Samtidig dukker støyreduksjonen for alvor opp først ved ISO 6400. Det sammenleggbare kit-objektivet på 12–32 mm tegner imponerende skarpt, og detaljgraden er virkelig god. Det skyldes at kameraet ikke er utstyrt med et optisk lavpassfilter. Kontrasten er velbalansert, noe man også ser på vanskelige motlysmotiver. Fargegjengivelsen er varm og har fin metning.
GX800 har en berøringsfølsom skjerm på tre tommer. Den kan vippes 180 grader opp, så du kan ta velkomponerte selfier. Man må klare seg uten søker. Er søker viktig for deg bør du gå for GX80 i stedet.
Den beste funksjonen i kameraet er muligheten å filme i 4K. Via 4K-knappen kan man også hente ut 30 bilder i sekundet fra videoopptakene sine. Hvert bilde har en oppløsning på 8,0 megapiksler, og funksjonen er genial for å fange det avgjørende øyeblikket. Post-fokus-funksjonen, hvor man kan flytte fokus etter fotograferingen, fungerer veldig bra – særlig hvis man bruker GX800 til makrofotografering. Den lille blitsen har ikke så høy lysstyrke, så man får mest nytte av bare å bruke den som utfyllingslys.
Kameraet har 22 innebygde digitale filtre som kan gi bildene akkurat det nostalgiske uttrykket man drømmer om. Det svakeste punktet er autofokus, som har noen problemer i svakt lys.
Den innebygde blitsen har ikke så høy lysstyrke, så man får mest ut av å bare bruke den som utfyllingslys.
GX800 tar bare microSD-kort, og her er det viktig at man kjøper de raskeste kortene hvis man vil utnytte 4K-mulighetene optimalt.
Kameradesignen er herlig kompakt, så kameraet kan få plass i en lomme. Den kompakte designen gjør imidlertid også at knappene og innstillingshjulet er irriterende små.
Siden det er et Micro Four Thirds-kamera kan du bruke alle kompatib­le objektiver fra både Olympus og Panasonic – og det er etter hvert blitt en del av dem. Kameraet kommer i fargene svart og sølv.

Conclusion

Glimrende bildekvalitet til prisen. Muligheten for å hente ut stillbilder fra 4K-videoopptak er fin for å fange det riktige øyeblikket i f.eks. sport.
Autofokus har problemer i svakt lys. Knappene og innstillingshjulet på
kameraet er for små, og blitsen er litt for svak.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
25600