Panasonic Lumix DC-S1R

FOR DEG SOM går etter fullformat med den høyeste oppløsningen på markedet.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.5

Panasonic har lansert sine to første kameraer med den store fullformatbrikken, og S1R er toppmodellen. Selv om kameraet er speilløst veier det hele 1020 gram, noe som er mer enn velvoksne speilreflekskameraer som Canon EOS 5D Mark IV og Nikon D850. Det store kameraet ligger godt i hånden og har mange gode knapper. Det har også blitt plass til en stor søker, og med sin rekordhøye oppløsning er den imponerende skarp. Ellers kan man få rødt nattlys i søkeren og på skjermen med en knapp. Det er en fin detalj når man står i mørket og vil unngå å bli blendet eller vekke oppsikt. Det er også smart at du kan skru på lys i de viktigste knappene.
Bildene fra det værforseglede S1R har i allerede den høyeste oppløsningen i klassen, og med High Resolution Mode kan kameraet sette sammen flere bilder til et på hele 187 megapiksler. Da må du ha stativ og et rolig motiv. De store filene lagres i raw-format, som vi ikke kunne åpne da vi testet kameraet.
Lysmåleren gjør det veldig godt med sikker eksponering. Fargegjengivelsen er naturlig og flott. Generelt er detaljgjengivelsen virkelig god, men ikke bedre enn konkurrentenes. Bildestøy blir først sjenerende på ISO 25 600.
Kameraet har 225 fokuspunkter som overraskende nok bare er kontrastdetekterende. Man må altså unnvære fase-
deteksjon, som er en sterk del av konkurrentenes hybridfokus. Det er mange fokusinnstillinger, deriblant en spesiell type som kan registrere ansikter, øyne, kropper og dyr. Dessverre opplevde vi det ikke som særlig sikkert, noe karakteren gjenspeiler. For eksempel ville fokus like gjerne stille skarpt på steiner i vannkanten som på en fugl. Det gikk bedre med ansikter, men øyeregistreringen på
portretter er ikke på nivå med konkurrentenes. Også på raske motiver opplevde vi usikkerhet. Kameraet kan ta ni bilder i sekundet, men antallet synker til seks eksponeringer med aktivert følge-
fokus. Den innebygde bildestabiliseringen trekker opp, og den korrigerer for
bevegelser i fem retninger.

Conclusion

Nydelig bildekvalitet og skyhøy oppløsning.
Søker i toppklasse, flott finish og effektiv bildestabilisering.
Kameraet filmer i 4K og har smart usb-lading.

Autofokus er ikke så sikker som de beste.
Stort og tungt kamera.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
46,7
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
3,2
Bilder/sekund
9
Maks ISO
51.200