anm_panaFZ2000_01

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Med en stor 1”-brikke og 20x zoom ser Panasonics nye kompaktkamera ut som et alternativ til mindre speilrefleks- og systemkameraer med APS-C-brikker.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 er på størrelse med et speilreflekskamera med objektiv, og med sine 915 gram veier det til og med litt mer. Når man er ute og fotograferer, føles FZ2000 også som et speilreflekskamera, med de mange knappene og hjulene og den gode skjermen og søkeren. Oppstartstiden er rimelige 1,4 sekunder, mens motorzoomen til kameraet bruker nesten tre sekunder for å zoome fra vidvinkel til tele. Det overrasket oss at det kom bildestøy og tegn på hard komprimering ved forholdsvis lav ISO-verdi og i beste jpeg-kvalitet. FZ2000 kan ta bilder i råformat, og da vi konverterte bilder ved høy ISO-verdi i Photoshop, fikk vi markant bedre detaljgjengivelse og kontroll på bildestøyen. Kameraet har en meget effektiv optisk bildestabilisering. Objektivet tilsvarer 24–480 mm. Den største blenderåpningen glir fra F2.8 til F4.5 og er med på å gjøre kameraet attraktivt. Den berøringsfølsomme skjermen på tre tommer er stabil, og den kan vippes og vris i alle retninger. Den innebygde blitsen takler 13 meter fint, og det er tilbehørssko for ekstern blits. FZ2000 kan filme i 4K-oppløsning. Muligheten for å hente ut jpeg-bilder fra 4K-film trekker også opp. Dermed kan du få et stillbilde der motivet er nøyaktig slik du vil ha det. Dessuten kan funksjonen brukes for økt dybdeskarphet. Kamerapotensialet ligger i det enorme zoomområdet. For samme prisen får du imidlertid et system- eller speilrefleks-
kamera med et bra objektiv.

Siden kameraet er en totalpakke som kan gjøre stort sett alt, er FZ2000 velegnet for reisebruk. Man finner selvfølgelig alle de vanligste automatiske funksjonene på innstillingshjulet oppå kameraet. Det har også en iA-motivautomatikk. Den låser de fleste innstillingene, og dermed er det ideelt for familiemedlemmer uten fotointeresse. De trenger bare å bruke denne innstillingen, så går det ikke helt galt. Det er intet mindre enn sju programmerbare funksjonsknapper spredd rundt på toppen og sidene av kameraet. Og som om det ikke var nok er det en skyveknapp på ventresiden av kameraet som gjør det mulig å velge mellom fire forskjellige innstillinger for det innebygde ND-filteret i kameraet. Imidlertid kan ikke filteret være aktivt under filming. Noen vil være fornøyd med de mange funksjonsknappene, men det er nok også noen som vil synes det er klønete. Enda en fiks detalj i forbindelse med ferien, er online-manualen: Du sitter på hotellrommet ditt med kameraet og klarer ikke helt å huske en bestemt kamerainnstilling, og den 344 sider lange manualen står trygt og godt hjemme på hyllen. Det er ikke noe problem: Du går inn i kamera-menyen og velger punktet online–manual. Opp kommer en QR-kode, så du via wi-fi med mobilen eller nettbrettet ditt kan gå rett inn i manualen. Det er en fiks, liten detalj. En annen fin detalj på ferien er at du kan ta panoramabilder og sette dem sammen til jpeg-bilder i kameraet. Det følger med en stor, firkantet, seriøst utseende motlysblender, som både skygger og beskytter kameraet godt.
FZ2000 har i skrivende stund bare én konkurrent, nemlig Sony RX10 III. De to minner mye om hverandre i både spesifikasjoner og ytelse. Sonys zoom går fra 24 til 600 mm, men så koster det til gjengjeld også 16 988 kroner

Conclusion

Kameraets optiske bildestabilisering og store zoomområde fungerer fremragende. Det er mulig å hente stillbilder fra video.
Til tross for den relativt store bildebrikken er detaljgjengivelsen overraskende uklar allerede fra lav ISO på jpeg. Motorzoomen kjører veldig tregt.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
20
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
12
Maks ISO
25600