anm_panag80_01

Panasonic Lumix DMC-G80

Panasonic var pionérer innen 4K-video, og med det nye mellomklassekameraet G80 bruker de videokvaliteten på hele tre punkter for å gi deg enda bedre bilder.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.2

Panasonic Lumix DMC-G80 skiller seg fra konkurrentene ved å bruke video-
kvaliteten i 4K til å gi deg bedre bilder. Én frame i 4K gir et jpeg-bilde på 8,3 megapiksler, eller nok til å bli en flott A4-utskrift. G80 kan raskt settes opp til ikke å ta enkeltbilder, men 4K-videoklipp, så lenge du holder knappen nede. Deretter kan du bla gjennom enkeltbildene på den tre tommer store skjermen. Finn bildet du vil ha, og trykk på Menu/Set-knappen. Deretter lagres bildet på SD-kortet. 4K brukes også for å gi flere muligheter i andre sammenhenger – blant annet i Focus Stacking, som samler bilder med forskjellige fokuspunkter til ett, og Post Focus, hvor man kan ta et bilde og plassere fokus etterpå. G80 er et klassisk systemkamera med elektronisk søker, men med en lcd-skjerm på 1,04 millioner punkter og en Micro Four Thirds-sensor på 15,8 megapiksler må spesifikasjonene sies å være moderate. Det gjelder også bildekvaliteten. Bildene blir litt for kornete ved høy ISO-verdi. Fargene kan bli litt for varme, men det er lett å justere. Autofokushas­tigheten på G80 er generelt ikke rask nok, da den er kontrastbasert. Det er synd, for autofokusen er viktig, spesielt ved bilder i 4K, hvor den kontinuerlige fokusen er langt fra rask nok. Vi fikk ingen skarpe bilder i det hele tatt, for det har svært vanskelig for å følge motiver i bevegelse. Til gjengjeld er G80 god på andre områder. Søkerens 2,36 millioner punkter fungerer fint. Serieopptak kan gjøres med opptil ni bilder i sekundet. Ergonomien er virkelig fin, og det kompakte kitobjektivet dekker det som tilsvarer 24–120 mm og gjør det ellers godt.

Panasonics brukerflate er ganske avansert og krever at man setter seg litt inn i den. Men da kan man også det meste. G80 har hele fem spesifikke, programmerbare funksjonsknapper. Ved siden av disse har man også seks felter på den berøringsfølsomme skjermen, så det er altså 11 programmerbare punkter til rådighet for de 52 funksjonene som kan programmeres i et G80. Den berøringsfølsomme skjermen kan også brukes til å legge fokus i live view. For fotoentusiastens mindre entusiastiske familie har man Panasonics glimrende iA-automatikk, som selv gjør alle innstillingene, og som oftest treffer det korrekt. En Panasonic-spesialitet vi virkelig setter pris på, er at omstillingen mellom enkel-, kontinuerlig og manuell fokus gjøres på en sentralt plassert knapp under høyre tommelfinger. Det har to fordeler. For det første er det enkelt å skifte, og for det andre kan du med et raskt blikk på knappen lett se hvordan autofokusen er innstilt.
Panasonic har mange systemkameraer på markedet. Akkurat nå er det G6, G7, G8, GX7, GX8, GX80, GF7, GH4 og GM5. Og for å gjøre forvirringen total går G80 under navnet G85 i store deler av verden. Vi testet kameraet like etter lanseringen, da var prisen på huset alene 9569 kroner. Det er mer enn f.eks. Nikon D7200, som på nesten alle punkter er et raskere, bedre og mer presist entusiastkamera. På 4K-foto og video er Panasonic imidlertid langt foran. Teller disse funksjonene for deg, kan den høye prisen fint forsvares.

Conclusion

G80 er et lett, diskret og støysvakt kamera som byr på omfattende bilde-
muligheter og et virkelig fint tilbehørsprogram.
Foto i 4K er smart, men vi hadde heller sett en bedre autofokus og kanskje også enda raskere serieopptak fra G80.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
15,8
Brennviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
25600
Maks ISO
9