Panasonic LUMIX DMC-GF5

anasonic har fått orden på bildestøy. Det gjelder også ved høy ISO, der GF5 klarer seg svært fint.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.7

Når man velger et systemkamera i denne klassen fremfor et speilrefleks, er det som regel én av to grunner til det, foruten god bildekvalitet. Man ønsker enten et lite og lett kamera til en god pris, eller så skal det være lett å betjene. GF5 lever opp til begge deler. Med objektivet montert er det testens minste og letteste kamera. Selv den mest uerfarne fotograf kan betjene kameraet ved å aktivere iA-knappen oppå kameraet. Entusiasten har likevel mulighet for å innstille kameraet ned i detaljer i en kombinasjon av direkte knapper til de vesentligste funksjonene, et glimrende
menysystem og testens mest velfungerende berøringsfølsomme skjerm. Likevel kan det også her være vanskelig å skille ikonene i solskinn. De viktigste funksjonene ligger heldigvis også i den såkalte Q-menyen, som hentes frem med et trykk på en knapp.
Autofokus er rask og presis for et kontrastbasert kamera, og man kan fokusere ved å peke på motivet på skjermen. Bilder kan tas i jpeg eller raw. Jpeg kan justeres på fargemetning og kontrast under fotografering. Eksponeringen er i de fleste tilfeller presis, og detaljgjengivelsen er fin. Panasonic får virkelig mye ut av Four Thirds-sensoren, selv om oppløsningen bare er 12,0 megapiksler. Man kan skrive ut i opptil A3. Fargegjengivelsen er flott, og standardinnstillingen gir pene hudtoner. Vil man ha kraftigere farger, er det lurt å bruke innstillingen Vivid.

Suveren bildestabilisering

Panasonic har fått orden på bildestøy. Det gjelder også ved høy ISO, der GF5 klarer seg svært fint. Støyreduksjonen tar tydelig over ved ISO 12 800. Bildestabiliseringen i objektivet er så effektiv at man kan knipse for frihånd ved et kvart sekund. Batteriet overrasker ved bare å holde til 120 bilder. Også videokvaliteten er fin, men det er ingen mulighet for løs mikrofon, og dermed er vindstøy umulig å slippe. Kjøp kameraet med det kompakte objektivet på 14-42 mm med motorzoom, som vi testet GF5 med. Det normale 14-42 mm-objektivet er for stort, men cirka 1000 kroner billigere.

Conclusion

Panasonic har laget et lite, lett kamera med høy bilde-kvalitet, som i tillegg er enkelt å betjene. Det er testens nest billigste kamera og vårt klare valg.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
4
Maks ISO
12800