Panasonic Lumix DMC-GF6

GF6 har markedets smarteste wi-fi funksjon, og en ny redigeringsfunksjon gjør det lett å fjerne uønskede gjenstander. Men tilfredsstiller det også fotoentusiaster som prioriterer manuell frihet?

#Kamera #Panasonic
8.6

Som vi tidligere har sett det hos Samsung, har Panasonic nå også inkorporert NFC-teknologien i en ny kameramodell. NFC står for Near Field Communication, som betyr at kamera og smarttelefon skaper forbindelse bare de befinner seg nær hverandre. Forbindelsen skjer via Panasonics Image-app, og teknologien fungerer fint med en Android-telefon. Vi opplevde likevel et par ganger i testen vår at de mistet forbindelsen, hvorpå man gjentar prosessen.
iPhone-brukere må inntil videre unnvære denne muligheten, da iPhone ikke støtter NFC, men man kan skape wi-fi-forbindelse på den tradisjonelle måten. For både Android og iOS-telefoner gjelder det at man via appen kan fjernstyre kameraet fra telefonen.

Forbedret skjerm

GF6 kiler seg inn mellom entusiastmodellen GX1 og det mindre avanserte kameraet GF5. Bildesensoren er arvet fra storebroren, og en ny kontrastbasert autofokus sørger for at fokusering skjer raskt og presist, selv om den likevel
aldri blir like rask som speilreflekskameraenes fasedetekterende fokusering. Ergonomisk er det lille GF6 et glimrende kamera, som ligger riktig så godt i henderne, og som takket være det ytterst stilfulle retrodesignen også er
ganske flott å se på ytre sett.
Et av kameraets sterkeste kort er den nydesignede lcd-skjermen, som har en oppløsning på hele 1 040 000 punkter. Skjermen er knivskarp under alle lysforhold, blant annet fordi Panasonic har klart å dempe refleksjonene ved å fjerne luftlaget mellom de enkelte pikslene og skjermens glass. Skjermen er samtidig fleksibel og kan vippes vertikalt opp og ned, noe som er genialt ved selvportretter, eller når det er mange mennesker, som flokkes om det samme motivet. Lcd-
skjermen er til og med berøringsfølsom, så derfor bør man utnytte kameraets Full-area Touch AF, som sørger for at man kan velge fokus nøyaktig hvor man ønsker det i motivet. GF6 har en zoomknapp, noe som kan forundre når kameraet selges med kitobjektivet på 14-42 mm F3.5-5.6 II, som er uten zoommotor. I Panasonics portefølje av objektiver er det likevel en del som har innebygd fokusmotor, så på den måten gir zoomknappen god mening. I de tilfellene hvor man ikke bruker et objektiv med zoommotor, gir zoomknappen derimot tilgang til eksponeringskompensasjonen, noe man virkelig blir glad for når man bare har vent seg til denne nye muligheten.

Nyanserte farger

GF6 har en glimrende retusjeringsfunksjon, hvor man kan male vekk mindre gjenstander på bilden sine, hvorpå de blir fjernet. De 19 kreative filtrene er også interessante, der særlig Bleach Bypass skaper noen farger og en kontrast som ligner den bildestilen man ser i moteblader. Kameraet har også en god innebygd blits med en rekkevidde på 6,3 meter, der vi likevel samtidig savner en blitssko, så man kunne montere en ekstern blits eller en optisk søker på kameraet. Man kan gjøre opptak i raw, som er en stor fordel for fotoentusiasten.
Generelt er vi svært begeistret for bilde-kvaliteten. Panasonic har endelig lagt fortidens støyproblemer på hyllen, og med GF6 sjenerer bildestøyen først for alvor fra ISO 6400. Fargegjengivelsen er imponerende nyansert, og det er en meget fin fargemetning i motivene. Til gjengjeld opplevde vi at kontrasten var litt for hard, og til tider undereksponerer kameraet en tanke under fotograferingen.
Videokvaliteten er imponerende, og man kan samtidig velge mellom formatene avchd eller MP4, hvor den førstnevnte bare fyller halvparten så mye på minnekortet.
Fotoentusiaster vil glede seg over de helautomatiske mulighetene og de mange snarveisknappene, hvorav flere kan programmeres, så man selv er herre over hva de skal gi tilgang til. Batteritiden angis til 340 bilder per oppladning av produsenten, men det er nok noen hakk for optimistisk når vi jobber i praksis. I denne testen kom vi nemlig aldri over 300 bilder før laderen måte hentes opp av fototvesken.

Konklusjon

GF6 har en smart wi-fi-funksjon som gjør det lett å kommunisere med smarttelefoner, og alle de kreative filtrene og en god retusjeringsfunksjon gjør det samtidig mulig å optimere bilder helt uten ekstern bildebehandling. Fotoentusiaster vil sette pris på den flotte bildekvaliteten, den glimrende ergonomien og den manuelle friheten. De fleste vil til gjengjeld savne en ekstern blits og søker.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
2,3
Bilder/sekund
4,2
Maks ISO
25600