Panasonic Lumix DMC-GH3

Her er produsentens hittil mest ambisiøse systemkamera med ergonomien på topp. Men det beste ved Lumix DMC-GH3 er videodelen, som får selv profesjonelle fotografer til å måpe.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.9

Når man får Panasonics nyeste flaggskip GH3 i hendene, må man konstatere at kameraet i både størrelse og egenskaper i høy grad ligner på et fullblods speilreflekskamera. GH3 er stort, tungt og robust, og det er tydeligvis et kamera med appell til fotoentusiaster.
Forgjengeren GH2 hadde en glimrende video-kvalitet, og det er opplagt at Panasonic nå har satt inn kreftene på å gjøre videokvaliteten enda bedre. GH3 tar opp i Full HD i det plassbesparende formatet avchd samt i de mer redigeringsvennlige formatene mov og mpeg-4. Man kan ta opp med en bitrate på 72 megabit i sekundet, som bare overgås av Canon 5D Mark III.
Bildekvaliteten er fremragende, lyden svært tydelig og selvfølgelig i stereo, og den fleksible og berøringsfølsomme skjermen er genial til
videoopptak, da man lett kan ta opp fra skjeve vinkler. Nå kan man også ta opp video som slowmotion i 40 prosent av den naturlige hastigheten, eller man kan fange solnedgangen i et kjappere tempo med time-lapse, der hastigheten skrus opp til 300 prosent. I tillegg har videofilene integrert tidskode, som gjør det lettere å lokalisere og redigere filene.
Kameraet har to innebygde sporter til henholdsvis en ekstern mikrofon og høretelefoner. Er videoopptak hovedprioriteten, er GH3 rett og slett årets beste kamera.

Værbestandig kamera med wi-fi

GH3 fås i to kit-løsninger. Vi testet kameraet med Lumix G Vario HD 14-140mm F4.0-5.8 ASPH. MEGA O.I.S., som tilsvarer brennvidden 28-280 mm. En dyrere, men også mer fristende løsning er produsentens andre objektiv på 12-35 mm, som med brennviddeforlengelse tilsvarer 24-70 mm. Her får man nemlig en lysstyrke på F2.8, og objektivet er værbestandig. Kameraet tåler også barskt vær, da huset er laget i en metallegering som er kledt med slitesterke gummiforsterkninger. Kameraet og objektivets samlede vekt er 990 gram, noe som er mer enn vekten på mange speilreflekskameraer. GH3 har innebygd wi-fi, og henter man Panasonics app til smarttelefon, kan man betjene kameraet trådløst fra en mobiltelefon, og det er smart.
På grunn av den speilløse konstruksjonen har GH3 dessverre ingen mulighet for å ha noen optisk søker. Det betyr allikevel ikke noe i den helt store sammenhengen, da den elektroniske søkeren er skarp og reagerer raskt.
Vi var også imponerte over kameraets kontrastbaserte autofokus, og de 23 manuelle fokuspunktene er lette å velge individuelt. Man velger Touch AF, og deretter trykker man på skjermen for å velge fokus. GH3 kan ta seks bilder i sekundet i full oppløsning, så kameraet kan også knipse actionbilder.

Fornuftig detaljgrad

GH3 leverer flotte og varme farger, der kontrasten likevel er et hakk for markant, og der detalj-graden er fornuftig, men uten å kunne matche kameraer med APS-C-sensor. Bildestøy ses fra ISO 3200, og fra ISO 6400 blir den ganske sjenerende. Man får aller mest ut av kameraet hvis man velger ISO-verdier opp til maksimalt ISO 1600. Når motivene er mørke, bør man bruke den innebygde blitsen med ledetall 12, som
lyser opp motivet jevnt. Kit-objektivet på 14-140 mm klarer seg flott i vindvinkelområdet, men også i teleområdet er skarpheten fin.

Conclusion

Kameraet er svært robust, ergonomien suveren, og alle snarveisknappene er glimrende plassert. Fotogleden er maksimal ved videoopptak, hvor bildekvaliteten er imponerende, og hvor den fleksible skjermen er et pluss. Bildekvaliteten er flott opp til ISO 1600, men fra ISO 3200 er det svakhetstegn på støy og detaljer.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6
Maks ISO
25600