Panasonic Lumix DMC-GH4

GH4 er det eneste kameraet i testen som kan ta opp 4K-video, som har dobbelt så høy oppløsning som Full HD. Bildekvaliteten er her intet mindre enn fantastisk.

#Kamera #Panasonic
8.2

På bildesiden minner GH4 en del om det vesentlig billigere GH3, som fremdeles er å få i butikkene. Ergonomien er virkelig god, og den sidehengslede skjermen kan vippes og vris i alle retninger, også fremover til selfies. GH4
har dessuten Panasonics glimrende berøringsfølsomme skjerm, som spiller fint sammen med kameraets menysystem. Har du hatt Panasonic før vil du straks føle deg hjemme, og kommer du fra et annet kamera-
system, vil GH4 også
raskt virke logisk.
Autofokus er virkelig god. Med en brennvidde tilsvarende 280 mm og 12 bilder i sekundet fikk vi samtlige bilder skarpe av en bil som kjørte mot kameraet med 80 km/t. Det er ganske fint. På lav ISO er bildekvaliteten grei under gode lysforhold. Under verre lysforhold, som f.eks. i svakt lys, kan bildekvaliteten være brukbar, men her når den ikke helt samme høye nivå som de beste konkurrentene. Først og fremst på grunn av støyreduksjonen som tar forsiktig tak, og da ikke helt får bekjempet kornene. Til gjengjeld bevares detaljene, så selv ISO 12 800 kan brukes. Det skyldes tildels den relativt lille Micro Four Thirds-sensoren som imidlertid også har sine fordeler. Objektivene er mer kompakte, og kitobjektivet har hele 10x zoom, tilsvarende nyttige 28-280 mm. På
plussiden teller også at Lumix-systemet er godt utbygd med fremragende objektiver, med flere Leica-objektiver samt tre løse blitser og forskjellig annet tilbehør. GH4 fås som hus alene eller i sett med 14-140 mm til 19 889 kroner eller 12-35 mm F2.8 til 23 490 kroner.

4K gir bedre bilder

GH4 er det eneste kameraet i testen som kan ta opp 4K-video, som har dobbelt så høy oppløsning som Full HD. Bildekvaliteten er her intet mindre enn fantastisk. GH4 har inngang for både ekstern mikrofon og hodetelefoner, og som tilbehør fås en lydmikser til å sette under kameraet med blant annet to profesjonelle XLR-innganger til mikrofoner. Hvis du kan huske spranget fra den gamle VGA-oppløsningen til Full HD, er spranget fra Full HD opp til 4K like stort.
Hvert bilde i filmen er på 8,8 megapiksler, noe som er fint til utskrifter, og det gir gode muligheter for å knipse actionbilder, siden du plutselig har helt opp til 30 bilder i sekundet, tilsvarende det antall bilder per sekund du maksimalt kan ta med 4K-filmopptakene.

Konklusjon

Muligheten for å kunne ta opp 4K-video gjør GH4 spesiell, men prisen er i den skarpe enden. Skal du i størst grad knipse bilder, får du mer ut av GH3.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Maks ISO
25.600